Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί στις σήραγγες της Ράφα

Φρικτό θάνατο βρήκαν μέσα στις σήραγγες οι Παλαιστίνιοι
Φρικτό θάνατο βρήκαν μέσα στις σήραγγες οι Παλαιστίνιοι
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν μέσα σε σήραγγα στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου εξαιτίας εργασιών από την πλευρά της Αιγύπτου για να κλείσει τις σήραγγες. Τα αιγυπτιακά συνεργεία συνήθως χρησιμοποιούν δυναμίτη και δηλητηριώδη αέρια για να καταρρεύσει η σήραγγα πριν τη σφραγίσουν.

Αυτό φαίνεται ότι έγινε και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε τις αιγυπτιακές αρχές για «έγκλημα κατά των Παλαιστινίων» και ζήτησε να εξηγήσουν τη στάση τους. Αιγύπτιοι εκπρόσωποι, από την άλλη, παραδέχτηκαν ότι γίνονται εργασίες στην περιοχή και ότι έκλειναν όντως σήραγγες αλλά επέμεναν ότι οι εργασίες ήταν σε πιο απομακρυσμένη περιοχή και ότι πάντα ειδοποιούν και αφήνουν αρκετή ώρα να περάσει πριν προχωρήσουν στις ανατινάξεις.

Στη μεθόριο μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.300 - 1.500 σήραγγες, οι οποίες είναι και η μοναδική, πολλές φορές, δίοδος εισόδου στο παλαιστινιακό έδαφος, εκτός των άλλων, τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης εξαιτίας του φονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ. Οι αιγυπτιακές αρχές, εδώ και μήνες, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή ενός υπόγειου τείχους, το οποίο,, πρακτικά, θα αχρηστεύσει όλες τις σήραγγες εντείνοντας τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων της Γάζας.

Ενταση με τους εποίκους

Ομάδα εποίκων από τον οικισμό Γιτζάρ λιθοβόλησε, το απόγευμα, παλαιστινιακό σπίτι στο γειτονικό χωριό Χαουάρα, και το επεισόδιο θα έπαιρνε διαστάσεις αν δεν έσπευδαν οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κάτοικοι και στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός. Στην περιοχή φαίνεται ότι έχει αρχίσει «βεντέτα» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των εποίκων του Γιτζάρ, οι οποίοι ξεσπούν στους Παλαιστίνιους τη δυσαρέσκειά τους.

Του χτεσινού επεισοδίου είχε προηγηθεί έφοδος του στρατού στον εποικισμό όπου συνελήφθησαν επτά έποικοι για «πρόκληση επεισοδίων». Την περασμένη βδομάδα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις εποίκων και στρατιωτών.

«Η επίθεση κατά του ισραηλινού στρατού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» προειδοποιούσαν χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αναγγέλλοντας τη σύσταση ειδικού σώματος καταστολής εποικιστικής βίας στη Δ. Οχθη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ