Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Στο επίκεντρο η οικονομία, η ενέργεια και η «διεθνής ασφάλεια»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας - Γαλλίας ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν στο Πεκίνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Κινέζος ομόλογός του, Χου Τζιντάο, που επαναβεβαίωσαν τους στενούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ο Ν. Σαρκοζί πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από την Τετάρτη, μετά από μία περίοδο «ψυχρότητας», όπως τη χαρακτήριζε το Πεκίνο, που ξεκίνησε με την απουσία του Γάλλου Προέδρου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 και κορυφώθηκε με τη συνάντησή του με τον Δαλάι Λάμα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων, ο Χ. Τζιντάο δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Ν. Σαρκοζί να επισκεφθεί το Παρίσι, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σημαντικό τμήμα των συνομιλιών μονοπώλησε το ζήτημα των «παγκόσμιων προκλήσεων», που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, με την Κίνα και τη Γαλλία να δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού τις «μεταρρυθμίσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα και τις κλιματικές αλλαγές»...

Παράλληλα, Πεκίνο και Παρίσι συμφώνησαν επέκταση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα και δη στην πυρηνική ενέργεια, στην αεροναυπηγική, στις μεταφορές, στη γεωργία και την κτηνοτροφία και στον πολιτισμό.

Στην Κίνα βρέθηκε χτες και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επίσης θα έχει επαφές με τον Χ. Τζιντάο, για θέματα «οικονομικής κρίσης», κλιματικών αλλαγών και «διεθνούς ασφάλειας», με τις κινεζικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ και Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ