Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το κόστος της κρίσης: 100.000 δολάρια για κάθε οικογένεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρομακτικές οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στους Αμερικανούς εργαζόμενους, ενώ μια ακόμη πτυχή των συνεπειών αποκαλύπτεται με τη μελέτη του Pew Economic Policy Group, που αναφέρει ότι η κρίση κόστισε σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό περισσότερα από 100.000 δολάρια!

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες ζημιές προήλθαν από την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μετοχών, καθώς οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4 τρισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει για τη μέση οικογένεια ότι η κατοικία της αξίζει τουλάχιστον 30.300 δολάρια λιγότερα απ' ό,τι πριν την κρίση και η αξία των μετοχών που μπορεί να είχαν αγοράσει έπεσε κατά 66.200 δολάρια. Επιπλέον, τα νοικοκυριά έχασαν έσοδα της τάξης των 11.000 δολαρίων από το Σεπτέμβρη του 2008 - όταν η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κατέρρευσε - έως τα τέλη του 2009. Και, φυσικά, η κρίση προκάλεσε 5,5 εκατ. απώλειες θέσεων εργασίας, «πάγωσε» τους μισθούς των εργαζομένων και στοίχισε στους φορολογούμενους 73 δισ. δολάρια για τη «διάσωση» των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί μετά από τρεις ημέρες που μπλόκαραν οποιαδήποτε δράση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, απέσυραν προς το παρόν τις αντιρρήσεις τους όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας Κρίστοφερ Ντοντ. Οσο για το νομοσχέδιο που ήδη βαφτίστηκε «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», πρόκειται για πλάνη... καθώς καταρτίστηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες και βασικός του στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η παροχή στην κυβέρνηση της αναγκαίας πολιτικής κάλυψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ