Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός»

Κάλεσμα αντίστασης στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Τις δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, καλώντας από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτή τη μάχη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να συλλέξουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο, ποια από αυτά σχολεία πληρώνουν μίσθωμα (νοίκι), καθώς και προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων. Ηδη, στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 412/12-04-2010 προβλέπεται από τη νέα σχολική χρονιά η συγχώνευση 4 σχολείων (1 σε Σάμο, 2 σε Αθήνα, 1 σε Ανατολική Θεσσαλονίκη), ενώ με την 41927/Δ4/16-4-2010 υπουργική απόφαση καταργούνται 4 σχολεία (1 στη Φθιώτιδα και 3 στις Κυκλάδες).

«Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (25-1-10) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα κατά 781 εκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία, επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής που, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες. Την ίδια ώρα, που 1 εκατ. ευρώ την ημέρα ξοδεύεται για τη συντήρηση των εκστρατευτικών στρατευμάτων στις ΝΑΤΟικές αποστολές, εκατοντάδες σχολεία οδεύουν για κατάργηση. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!», σημειώνει.

Οπως τονίζει, «η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Από κοινού με την κατεύθυνση για 30άρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο θα λέγονται πια οι ωρομίσθιοι), το τοπίο στην εκπαίδευση, σε λίγα χρόνια, θα θυμίζει αυτό της δεκαετίας του 1950. Με τη μόνη διαφορά πως πλέον χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα «ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε απειθαρχία στα 30άρια τμήματα, απειθαρχία στο κλείσιμο των σχολείων, απειθαρχία στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων. «Είναι υπόθεση που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, καθώς είναι τα δικά της παιδιά που στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, καταρτίζονται σε εφήμερες δεξιότητες, διδάσκονται την αντιεπιστημονικότητα, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, τον αντικομμουνισμό. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο απειθαρχίας απέναντι στο μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου, που έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.», καλεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ