Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
10o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Πίσω» απ' τις αφίσες, «πίσω» απ' τις εικόνες

Οι δύο εκθέσεις στο χώρο του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό ήταν στολισμένη, για να «υποδεχθεί» το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Εκτός απ' τα πανό που δέσποζαν στο κτίριο, το χώρο κοσμούσαν δύο εκθέσεις. Η πρώτη είχε τίτλο «Απ' το 9ο στο 10ο Συνέδριο μέσα απ' τις αφίσες της ΚΝΕ». Οι αφίσες αποτύπωναν την πλούσια δραστηριότητα της Οργάνωσης όλο αυτό το διάστημα, τις μάχες που έδωσε, τον προσανατολισμό της.

Κάθε μια «έκρυβε» πίσω της την προσπάθεια της ΚΝΕ να περάσει ένα μήνυμα, να προπαγανδίσει μια σημαντική δραστηριότητα, να καλέσει τη νεολαία σε μεγάλους και μικρούς αγώνες. Ηταν «εκεί» τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα, οι απεργίες, οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου, οι κεντρικές δραστηριότητες της Οργάνωσης. Στις αφίσες των προηγούμενων ετών ξεχωρίζουν τα καλέσματα για οργάνωση της πάλης, για τα εργασιακά δικαιώματα και τη μόρφωση για όλο το λαό. Αφίσες γεμάτες χρώματα και συνθήματα, φωτογραφίες από μεγάλες κινητοποιήσεις, λαμπερά νεανικά πρόσωπα αποφασισμένα να διεκδικήσουν τα πάντα. Ξεχωριστή θέση είχε η Ιστορία, τα λόγια ηρωικών μορφών του κομμουνιστικού κινήματος, η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η αλληλεγγύη στο νησί της Επανάστασης. Μέσα απ' αυτήν τη μικρή «διαδρομή» σκιαγραφήθηκε η προσπάθεια της ΚΝΕ να συσπειρώσει τους νέους, για να απαιτήσει τα αυτονόητα, να φωτίσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο προς το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Η δεύτερη έκθεση στόλιζε το χώρο μπροστά στην αίθουσα του Συνεδρίου. Πρόκειται για την έκθεση που είχε φιλοξενηθεί τις προηγούμενες μέρες στο Σύνταγμα και ήταν αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά. Οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να δούνε τις μεγάλες στιγμές του εργατικού και επαναστατικού κινήματος. Ιστορικές εικόνες και συνοδευτικά κείμενα που έδεναν το χτες με το σήμερα: Η Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886, η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά των 200 ηρώων κομμουνιστών στην Καισαριανή, οι ταξικοί αγώνες πριν και μετά τη μεταπολίτευση, η ίδρυση της Διεθνούς, η Οχτωβριανή Επανάσταση κ.ά. Να σημειώσουμε ότι το επόμενο διάστημα, αυτή η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ