Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 20 ΜΑΗ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Υπονομεύουν ανοιχτά την απεργία

Παραμονές της αυριανής μάχης δηλώνουν έτοιμες για νέο διάλογο - απάτη και ζητούν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων!

Σε ανοιχτή υπονόμευση της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, δηλώνοντας ότι ήδη είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παναγόπουλος, δύο μόλις μέρες πριν την απεργία και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απεργήσουν, σπεύδει να στηρίξει την κυβέρνηση και προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα περάσει το νομοσχέδιο, ότι δηλαδή ο αγώνας των εργαζομένων είναι μάταιος.

Χωρίς καν να ερωτηθεί σχετικά και ενώ το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε να δηλώσει ότι η ΓΣΕΕ «θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις θέσεις της» ότι «θα κάνει ειδικές προτάσεις» για να προσθέσει ότι «ως έχει αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό...». Προφανώς με μερικά μερεμέτια που θα βγάζει και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από τη δύσκολη θέση ο Γ. Παναγόπουλος δεν έχει αντίρρηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ το σχέδιο νόμου τσακίζει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και το μνημόνιο καθορίζει με μαθηματική ακρίβεια τις εξελίξεις σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αυτός απλά δηλώνει ότι «είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να ξημερώσει...»

Με αυτά και με τ' άλλα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο πραγματικός ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αποδεικνύεται ότι το σύνθημα που γράφουν στα χαρτιά «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση», δεν έχει την παραμικρή αξία. Αλλωστε, ο Γ. Παναγόπουλος δε σταμάτησε εδώ, αλλά ευθαρσώς υποστήριξε και τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα (3029) που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 και με τον οποίο η κυβέρνηση «έβαλε μαχαίρι» στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των δημοσίων υπαλλήλων, αύξησε τα όρια ηλικίας και μείωσε δραστικά την κρατική χρηματοδότηση. Και ενώ ο Γ. Παναγόπουλος καταφέρεται κατά του νόμου 3655/2008 (της Πετραλιά) φαίνεται να ξεχνά ότι αυτός ο νόμος «έχτισε» τις αντιασφαλιστικές του διατάξεις πάνω στον νόμο Ρέππα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «συρρικνώνει» όλη την απεργιακή της φιλολογία γύρω από το ασφαλιστικό, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κυβέρνηση με το μνημόνιο έβαλε υποθήκη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπονομεύει τα κατώτερα μεροκάματα και ακόμα και η επίσημη ανεργία χτυπάει «κόκκινο»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η στάση της ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κριτική που κάνει στο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εξής σημείο: «Απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη τεκμηρίωσης της υποτιθέμενης αναγκαιότητας και αποτελέσματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ