Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικίνδυνοι αποκλεισμοί από την περίθαλψη

Αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι οι μετανάστες στη χώρα μας και κυρίως εκείνοι που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τραγικές καταστάσεις οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και να προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ηπατος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ηπατίτιδας τονίστηκε ότι ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η ηπατίτιδα είχε παρουσιάσει σημαντική μείωση (κάτω απ' το 1% του ελληνικού πληθυσμού ήταν φορείς του ιού), υπήρξε επανεμφάνιση της νόσου. Η απουσία δημόσιου δικτύου με δωρεάν υπηρεσίες για τη διάγνωση και φροντίδα των μεταναστών που εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά της νόσου (έως και 22% σε κάποιους πληθυσμούς), είχε σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επίπτωση της νόσου στη χώρα. Οι καθηγητές που μίλησαν στη συνέντευξη υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση και των περιπτώσεων Ηπατίτιδας Β σε εγκύους ιδιαίτερα σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Τόνισαν ότι είναι αναγκαία η ανίχνευση για τη νόσο στους μετανάστες, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στη θεραπεία της ηπατίτιδας που είναι δυσπρόσιτη οικονομικά. Επισήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρξει έλεγχος όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καμπάνια ενημέρωσης και εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Στη χώρα μας 400.000 Ελληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς όμως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι πρόκειται για νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να ιαθεί πλήρως εφόσον βέβαια υπάρξει εντοπισμός των ασθενών και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με εξέταση αίματος, ενώ το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν για τους ασφαλισμένους.

Οι Γιατροί του Κόσμου

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά στο σύστημα Υγείας και κυρίως των εγκύων και παιδιών υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου χτες το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου. Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας απαγορεύεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς χαρτιά στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και αυτό μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους. Ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ενώ χρειάζεται να πληρώσουν το συνολικό κόστος για την προ-μετα γεννητική φροντίδα - περίθαλψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανθυγιεινό» λιβανιστήρι της κυβέρνησης η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (2023-08-11 00:00:00.0)
Πάνω από το 80% είναι αδιάγνωστοι ασθενείς (2017-08-05 00:00:00.0)
Οδηγούνται στο θάνατο ενώ μπορούν να θεραπευτούν (2012-08-09 00:00:00.0)
Εγκυμονεί εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων (2011-04-16 00:00:00.0)
«Στο σκοτάδι» οι ασθενείς με ηπατίτιδα (2006-09-27 00:00:00.0)
Δραματική επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων (1998-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ