Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στο σκοτάδι» οι ασθενείς με ηπατίτιδα

Σε έντεκα από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της ηπατίτιδας, ενώ στις περισσότερες πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι κάτοικοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους τη θεραπεία για την ηπατίτιδα, σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Ηπατίτιδα την 1η Οκτώβρη 2006.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και οι κύριες αιτίες είναι οι ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C και D, η αυξημένη και μεγάλης διάρκειας κατανάλωση αλκοόλ, η συσσώρευση λίπους, διάφορα φάρμακα και οι λοιμώξεις από άλλους ιούς ή μικρόβια. «Το 86% των πασχόντων από ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου και δικαιολογημένα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ονόμασε την ηπατίτιδα C «σιωπηλή νόσο». Σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Β και C. Απ' αυτούς, 350 εκατομμύρια πάσχουν από ηπατίτιδα Β, παρότι οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκαν το 1991, συνιστούσαν την προσθήκη του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β σε όλα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών. Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει, αλλά οι διαθέσιμες θεραπείες προσφέρουν τη δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς να απαλλαγούν από τη νόσο.

Ερευνα που έγινε σε 15 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι εθνική στρατηγική πρόληψης και θεραπείας της ηπατίτιδας έχουν μόνον η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αγγλία. Στις 9 απ' τις 15 χώρες, ο προδιαγνωστικός έλεγχος είναι δωρεάν, αλλά προγράμματα για την προώθησή του εφαρμόζονται μόνο στη Γαλλία και την Ολλανδία. Σε Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ρουμανία και Ελβετία ο προδιαγνωστικός έλεγχος θεωρείται δυσπρόσιτος, ενώ σε άλλες 5 χώρες οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν για την εξέταση.

Η πρόσβαση στη θεραπεία είναι δύσκολη σε πολλές χώρες, ενώ στα άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη οι ασθενείς καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα της θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ