Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ο Πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Τις θέσεις της «Συμπαράταξης» παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα»

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Ο Πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα». Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έδωσε το στίγμα των θέσεων της Παράταξης για τα θέματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημάρχων Αθήνας.

«Σήμερα η Τέχνη», επισήμανε, «παραδομένη στα μονοπώλια χάνει την ουσία της, τον κοινωνικό της ρόλο και το περιεχόμενό της, καθορίζεται από την αγορά με αρνητικές επιπτώσεις και στις συνειδήσεις καλλιτεχνών και θεατών. Ολες οι διαδικασίες της υποβαθμίζονται στο διακοσμητικό ρόλο ή στον αυτοσκοπό του κέρδους».

«Ο πολιτισμός για μας» - σημείωσε χαρακτηριστικά - «δεν είναι απλά η κατανάλωση κάποιων εκδηλώσεων, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας στα δρώμενα». Και πρόσθεσε ότι «όταν μιλάμε για Πολιτισμό δε μιλάμε μόνο για τις Τέχνες μα για το σύνολο της ζωής, τα πνευματικά και υλικά αγαθά που παράγει η ανθρωπότητα, για την ποιότητα και τον τρόπο ζωής, την πόλη, το περιβάλλον, την αισθητική, την παιδεία, την υγεία, τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, την ανεργία, αλλά και μέσα σε αυτά και τις τέχνες, την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο Σπ. Χαλβατζής, στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθημερινότητα που ζει ο λαός και η νεολαία όσον αφορά τον πολιτισμό. «Ζουν έναν καταιγισμό "πολιτιστικών δράσεων" και "προϊόντων" εμπορικών υποκατάστατων της τέχνης, με αποτέλεσμα επί της ουσίας η πολιτιστική ζωή τους να φτωχαίνει ασφυκτικά. Μια αντίφαση που πρέπει να λυθεί».

Πλαίσιο θέσεων και δράσης

Κατόπιν ο Σπ. Χαλβατζής παρουσίασε τις προτάσεις της «Συμπαράταξης», ένα «πλαίσιο θέσεων και δράσης», με αφετηρία το γεγονός ότι «ο πολιτισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο, που δεν πρέπει να γίνεται παθητικός δέκτης, αλλά δημιουργικός συμμέτοχος». Και πρόσθεσε:

  • Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας.
  • Απαιτούμε την ενίσχυση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Προωθούμε την πολιτιστική ανάπτυξη, που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες των εργατών του χεριού και του πνεύματος, του κόσμου της δουλιάς.
  • Διεκδικούμε τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής, για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον Πολιτισμό και την Τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι και είμαστε αντίθετοι σε διαδικασίες και δράσεις που ιδιωτικοποιούν τον Πολιτισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ