Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΑΪΚ ΝΙΟΥΕΛ
Ο πρίγκιπας της Περσίας

Εφτασε η ώρα της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη από την Ντίσνεϊ και του ομώνυμου video game, που δημιούργησε ο Τζόρνταν Μέτσνερ το 1989, κυκλοφόρησε άμεσα στα πέρατα της Γης και μπήκε σε κάθε σπίτι. Υπολογίστε, λοιπόν, τον αριθμό στον οποίο ανέρχεται διεθνώς το εν δυνάμει κοινό της ταινίας, η οποία ευλόγως αναμένεται να σπάσει τα ταμεία.

Μεγαλόπνοος σχεδιασμός, φαντασμαγορική σύνθεση σε θερμά χρώματα, ώχρα, ρουμπινί, μελιτζανί, ζεστό χρυσό, παραμυθένια περιπέτεια και ύφος επικό, συνεχής και γρήγορη δράση, ηρωισμοί και ανδραγαθήματα αλλά το αποτέλεσμα ...χάρτινο!

Επιφανειακό, χωρίς βάρος και υπόσταση, σχεδόν χωρίς διαστάσεις. Σε αυτό συμβάλλει μια ευρεία χρήση κινηματογραφημένης απόδοσης της οπτικής του video game, ενώ αντίθετα, η οπτική αυτή θα έπρεπε να κωδικοποιείται σε κινηματογραφικούς όρους. Επίσης, η διατήρηση των γοργών ρυθμών του ηλεκτρονικού παιχνιδιού καθώς και η κατάχρηση πληθώρας εφέ. Οπτικοακουστικά εφέ και ψηφιακά φίλτρα για τα ασύλληπτα άλματα και τα εντυπωσιακά ακροβατικά του Πρίγκιπα Ντάσταν που πολλές φορές εναντιώνονται στους νόμους της βαρύτητας, για τις ιππικές επιδόσεις, για τις χορογραφημένες ξιφομαχίες, για τους αγώνες δρόμου των στρουθοκαμήλων, για τα φαρμακερά φίδια, για την αμμοθύελλα, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά την αντιστροφή του Χρόνου, στην τελευταία σεκάνς, στα έγκατα της Γης, όταν ενεργοποιείται το ιερό στιλέτο και απελευθερώνει την Αμμο του Χρόνου. Για τη δύσκολη αυτή σκηνή, που οι τεχνικοί πάσχισαν να αποφύγουν να μοιάζει με απλό rewind, δημιουργήθηκε πρώτα η τελική εικόνα που ήθελαν να επιτύχουν σε μορφή animatic και στη συνέχεια, την κατέγραψαν με τους ηθοποιούς, τοποθετώντας εννέα κάμερες σε σημεία και γωνίες που είχαν μελετηθεί με ακρίβεια. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν κύρια στο Μαρόκο όπου ένα μικρό χωριουδάκι το Τάμεσλοτ, με ελάχιστα κτίσματα αλλά με εκπληκτικά τείχη 700 ετών, μεταμορφώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της υπερπαραγωγής στη μυθική πόλη της ταινίας Αλαμούτ, μια κατασκευή μυθική, συγκλονιστική που παραπέμπει στο παλιό, καλό, Χόλιγουντ και στα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε, όσοι έχουμε μια κάποια ηλικία...

Παίζουν: Τζέικ Τζίλενχααλ, Τζέμα Αρτερτον, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Αλφρεντ Μολίνα, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ