Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FIR KAI ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οργή για τη «δικαίωση» συνεργατών και συμβόλων των SS

Αποτροπιασμός για τη «δικαίωση» των δωσίλογων συνεργατών των SS στη Λετονία και μισητών συμβόλων του χιτλεροφασισμού (σβάστικα) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) «καταγγέλλει με αποτροπιασμό τη νέα αντικομμουνιστική, φασιστικής νοοτροπίας, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο, ακυρώνοντας δική του προηγούμενη απόφαση με την οποία απέρριψε την καταδίκη από δικαστήριο της Λετονίας του αντιφασίστα παρτιζάνου Βασίλη Κόνονοφ, γιατί ως επικεφαλής παρτιζάνικης ομάδας είχε εξολοθρεύσει ομάδα Λετονών δωσίλογων», ήρθε, τελικά, με την τελευταία απόφασή του να δικαιώσει τους δωσίλογους των ναζί.

Με σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της, η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που απευθύνεται στην ΕΕ, στην πρεσβεία της Λετονίας στην Αθήνα και κοινοποιείται στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών (FIR), υπογραμμίζει:

«Η ενέργεια αυτή που συμπληρώνεται από την πρόσφατη απόφαση λιθουανικού δικαστηρίου που χαρακτηρίζει το μισητό σύμβολο του χιτλεροφασισμού, τη "σβάστικα", ως "ιστορική κληρονομιά"(!) προκαλεί αγανάκτηση και οργή στους αγωνιστές της Αντίστασης. Αποτελεί προσβολή και ύβρη για τα εκατομμύρια των θυμάτων του φασισμού». Ενώ απευθυνόμενη η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς την ΕΕ, επισημαίνει:

«Με τη νέα αυτή απόφασή του, το δικαστήριο της Ευρώπης ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη φιλοναζιστική κυβέρνηση της Λετονίας και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών που προσπαθούν να αναθεωρήσουν την Ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καταδικάζοντας τους αντιφασίστες μαχητές της ελευθερίας ως εγκληματίες... Συμφωνεί με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της ΕΕ που προκάλεσαν σειρά φιλοναζιστικών αποφάσεων στην κατεύθυνση της παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με στόχο τη συκοφάντηση της Αντίστασης των Λαών και του Σοσιαλισμού και τη δικαίωση του φασισμού».

«Να είναι βέβαιοι οι ηγέτες της ΕΕ ότι οι λαοί της Ευρώπης καταδικάζουν τέτοιες ανιστόρητες ενέργειες που γίνονται για να φρενάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις για τη βάρβαρη (καπιταλιστική) πολιτική που εφαρμόζουν και, αργά ή γρήγορα, θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα επιβάλουν τη δική τους θέληση», τονίζεται στην ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

H Διεθνής Ομοσπονδία - FIR

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της σχετικά με την κατάπτυστη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για την υπόθεση Βασίλι Κόνονοφ, ανάμεσα στα άλλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών (FIR) επισημαίνει:

«Δύο χρόνια μετά το 2008, που το ΕΔΑΔ απέρριψε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Ρίγας κατά του παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ γιατί εξόντωσε τους δωσίλογους των χιτλερικών SS και απέρριψε όλες τις προσπάθειες να ποινικοποιηθεί η απελευθερωτική πάλη των Λετονών παρτιζάνων δίπλα στον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ενωσης. Την ώρα που όλος ο κόσμος τιμούσε την 65η επέτειο της "Μέρας της Νίκης", το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται να ακυρώσει τη δική του απόφαση, ενισχύοντας τον "ιστορικό αναθεωρητισμό" που, ειδικά στη Λετονία, προσπαθεί να αποκαταστήσει τους συνεργάτες των SS "ως μαχητές της ελευθερίας"»! Kαι η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών (FIR) καταλήγει:

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον (παρτιζάνο) Βασίλι Κόνονοφ... Ζητούμε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσουν καθαρά πολιτικά μηνύματα: "Οτι η απελευθερωτική πάλη των λαών ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα δεν μπορεί να δαιμονοποιηθεί..."».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ