Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Φόροι στο λαό - καρατόμηση δαπανών

Και νέα πακέτα για να πιάσουν τους στόχους

Στη γενικευμένη καρατόμηση των δαπανών στηρίχτηκε η υποχώρηση των παραγόμενων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, όπως τα εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών για το α' τετράμηνο του 2010. Για την ώρα οι απανωτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δε δείχνουν να φτάνουν στην αστρονομική μάζα του φόρου που έχουν βάλει στόχο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της συνολικής πτώσης στη λαϊκή κατανάλωση, μετά και τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις από τη γενικότερη αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για «εξομάλυνση» της λεηλασίας από τους επόμενους μήνες, περιμένοντας να εμφανιστούν και στο κρατικό ταμείο και τα τελευταίας κοπής αντιλαϊκά μέτρα - νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους κατανάλωσης, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - ενώ ήδη δρομολογούν και νέα αντιλαϊκά πακέτα, τόσο με αύξηση των φόρων όσο και με νέες περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, ο κόπος του λαού μετατρέπεται σε νέα υπερκέρδη για τις τράπεζες και την πλουτοκρατία. Με βάση και τα επίσημα στοιχεία στο τετράμηνο, φέτος, για τόκους και χρεολύσια (τα τελευταία δεν επηρεάζουν το έλλειμμα) πήγαν ακόμη 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο 80% των κάθε είδους φορολογικών εσόδων που συγκεντρώθηκαν στην ίδια περίοδο!

Τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - α' τετράμηνο 2010 - εμφανίζουν τα παρακάτω:

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται σε 15,9 δισ. ευρώ από 14,8 δισ. ευρώ πέρυσι, παίρνοντας μεγάλη αύξηση 10% που όμως για την κυβέρνηση και με βάση το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» δεν της φτάνουν!

Οι πρωτογενείς δαπάνες, που δεν περιλαμβάνουν τα κονδύλια για χρεολύσια, εμφανίζουν κάθετη υποχώρηση 8,6% (16,9 δισ. από 18,5 δισ. ευρώ πέρυσι). Στο επόμενο διάστημα θα εμφανιστούν στους κρατικούς λογαριασμούς και οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μπήκαν αναδρομικά από την 1η Γενάρη και στη συνέχεια η δεύτερη δόση της καρατόμησής τους. Μεγάλη υποχώρηση 39,1% καταγράφει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το εμφανιζόμενο έλλειμμα διαμορφώνεται σε 6,3 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ. ευρώ) με μείωση 41,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ