Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΟΥΚΕΤΙΤΣ
Killers

«Δεν είμαι δολοφόνος, είμαι επαγγελματίας» έτσι αυτοπαρουσιάζεται ο νεαρός Σπένσερ, που παρά την αθώα αμερικάνικη φάτσα του και το φουσκωτό του παράστημα δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως είναι μυστικός πράκτορας.

Πέρα πάντως από την φύση του επαγγέλματός του που ενέχει επικίνδυνα τετριμμένα όπως ανατινάξεις, δολιοφθορές, σκοτωμούς και προβοκάτσιες, η δουλειά είναι μόνιμη και σταθερή με εξασφαλισμένες - βρέξει, χιονίσει - αποδοχές και μπόνους, ταξίδια ανά την υφήλιο. Οπως αυτό εδώ. Η δουλειά έφερε τον Σπένσερ στην κοσμοπολίτικη γαλλική Ριβιέρα όπου απολαμβάνει τις ανέσεις του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου για ευυπόληπτους, σαν την αφεντιά του, τουρίστες που στην θωριά τους, οι ντόπιοι πράκτορες - τουριστικοί βεβαίως - αυτοί που κατεβαίνουν στο λιμάνι με λουλούδια στην αγκαλιά, δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν τα σάλια τους. Την ιδανική εργασιακή εικόνα του Σπένσερ σκιάζει ένα και μοναδικό αρνητικό: το ωράριο. Υπέρ το δέον ασταθές, που δεν του επιτρέπει να ζήσει τον μύθο του στην Νίκαια, συντροφιά με την γυναίκα της ζωής του, την «ζωντανή Μπάρμπι» Τζεν την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και παράφορα και για χάρη της αποφάσισε να αποποιηθεί το πρακτοριλίκι, ανεπιστρεπτί μάλιστα!

Ελα όμως που και να θες να αγιάσεις, οι θεσμικοί οργανισμοί μυστικών πρακτόρων και οι ανώνυμες εταιρείες πληρωμένων δολοφόνων, δεν σ' αφήνουν! Αυτό έπαθε και ο καημένος ο Σπένσερ. Εκεί που ζούσε με την Μπάρμπι του, ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή, με όλα τα προδιαγεγραμμένα must για ένα ζεύγος winner, ήτοι: βιλίτσα, σε περιοχή με βιλίτσες και για βιλίτσες, τζιπάκι (όσο πιο winner αισθάνεσαι τόσο πιο τανκοειδές το όχημα) όπως επίσης και ανάλογες αξίες ζωής που ενσαρκώνονται σε τακτά μπάρμπεκιου, συναντήσεις κηπουρικής, πάρτι γενεθλίων και απογευματινά κοκτέιλ στον κήπο των πεθερικών... εκεί που ο Σπένσερ είχε αποφασίσει να μην κάνει πίσω, ήρθε το μήνυμα από τα αφεντικά. «Εάν δεν επιστρέψεις στην υπηρεσία, θα πεθάνεις. Είσαι επικηρυγμένος». Και σε αυτό το σημείο έρχεται η αποκάλυψη. Πράκτορες και πρακτορίσκοι, πληρωμένοι δολοφόνοι και στυγεροί φονιάδες που προσβλέπουν στην ύψιστη καπιταλιστική αξία, τα λεφτά της επικήρυξης, ξεπροβάλλουν αναπάντεχα και από παντού και είναι φίλοι κολλητοί, φίλοι καρδιακοί, γείτονες και γνωστοί. Τουλάχιστον η μισή γειτονιά αποκαλύπτει έτσι, ότι τον οικονομικό της καθωσπρεπισμό τον οφείλει σε πρακτοριλίκια, βρωμιές και ρουφιανιές. Αλήθεια βλέπετε εσείς να απέχει πολύ η διάσταση που δίνει το φιλμ, από την σημερινή πραγματικότητα; Προϊόν χαζό, ευτελές, τηλεοπτικό, αμερικανιά με τα ούλα της, κάπου όμως στο βάθος του ορίζοντα, διακρίνεται ευκρινώς το σκιαγράφημα μιας «φαντασιακής» πραγματικής πραγματικότητας.

Παίζουν: Τομ Σέλεκ, Κάθριν Χέιγκλ, Αστον Κούτσερ, Κάθριν Ο' Χάρα κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ