Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να σταματήσει η παρεμβατική πολιτική της ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ - ABANA.--

Συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ είχε χτες στο Παρίσι μετά από ευρωενωσιακή πρόσκληση ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στο πλαίσιο του διμερούς πολιτικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2008.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις συνομιλίες από την πλευρά της ΕΕ συμμετείχαν ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος (που η χώρα του προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ), όπως και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε το ενδιαφέρον της ισπανικής προεδρίας και της ευρωπαϊκής επιτροπής για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κούβα και για τη δημιουργία ενός διμερούς πλαισίου στη βάση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Κουβανός αξιωματούχος επανέλαβε τη διάθεση της Κούβας για διάλογο με την τωρινή και τις μελλοντικές προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, στη βάση της αμοιβαιότητας, της ισότητας, του σεβασμού των αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων με απόλυτη προσήλωση στην αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η βούληση της Κούβας για τη διαπραγμάτευση μιας βάσης διμερών σχέσεων με την ΕΕ που θα συμπεριλαμβάνει σχέσεις όπως το εμπόριο και η συνεργασία.

Επίσης, ο Παρίγια εξέφρασε τη βούληση της Κούβας για τη διατήρηση σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού στις οποίες η ΕΕ θα αναγνωρίζει την Κούβα επί ίσοις όροις, ενώ επανέλαβε ότι η παρεμβατική ενιαία πολιτική στάση της ΕΕ «κοινή θέση» έναντι της Κούβας αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ο Ισπανός ομόλογός του, από την άλλη, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Κουβανό υπουργό «εποικοδομητική, θετική αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ