Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

ΡΩΜΗ.--

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια (από 61) αρχής γενομένης από το 2012, ενέκρινε χτες η ιταλική κυβέρνηση, συνεχίζοντας να λαμβάνει μέτρα λιτότητας με στόχο την προάσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ρίχνοντας αποκλειστικά το βάρος στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε να δώσει παράταση για την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε κατά το ιταλικό πρακτορείο ΑNSA, το ιταλικό δημόσιο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει 1,4 τρισ. ευρώ από το 2012 έως και το 2019 και προστίθεται δε στο πακέτο μέτρων που ήδη έχουν εγκριθεί και προβλέπουν συνολικές περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012, μέτρα όπως το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά 5% στους μισθούς από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο και κατά 10% για τους μισθούς πάνω από 150.000 ευρώ.

Για να χρυσώσει δε ένα ακόμη πολύ πικρό χάπι για τους εργαζομένους η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε επίσης τη θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των ανώτερων στελεχών του δημόσιου τομέα - οι οποίες πλέον δε θα ξεπερνούν τα 311.000 ευρώ μεικτά ετησίως - και δεσμεύθηκε να επενδύσει μεγάλο μέρος του ποσού σε «νέες, στοχευμένες πολιτικές, υπέρ των γυναικών και για τη στήριξη της οικογένειας».

Στο μεταξύ, χτες με τραγελαφικό τρόπο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομία και την κρίση στην ευρωζώνη, καθώς με το τέλος της συνάντησης και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μπερλουσκόνι έφυγε... και απέμεινε μόνος του ο Ισπανός πρωθυπουργός. Για να αποχωρήσει και αυτός και να επιστρέψει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ομως ούτε ο ίδιος ούτε και κάποιος εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού έδωσαν κάποια εξήγηση για την ξαφνική αποχώρηση του Μπερλουσκόνι.

Πάντως ήδη η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση, η CGIL, έχει προκηρύξει γενική απεργία για την 25η Ιούνη - 24ωρη στον δημόσιο τομέα, τετράωρη στάση στον ιδιωτικό - καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα εναντίον του σχεδίου λιτότητας, ενώ αύριο έχει προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ