Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εκτακτοι» και απλήρωτοι

Σε επίσχεση εργασίας οι έκτακτοι του ΤΕΙ Πειραιά

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Πειραιά, διεκδικώντας την καταβολή των αμοιβών τους για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο που έχουν προσφέρει, από τον περασμένο Μάρτη. Σύμφωνα με το Σύλλογό τους, πάνω από 850 έκτακτοι εργάζονται στο ΤΕΙ, ενώ το τακτικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί στους 150.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλα ΤΕΙ της χώρας. Θυμίζουμε ότι στα ΤΕΙ κυριαρχεί το απαράδεκτο καθεστώς του έκτακτου προσωπικού με εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται ως εποχικοί αλλά και να «αμείβονται και εποχικά», όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πειραιά. Το 80% του προσωπικού των ΤΕΙ είναι έκτακτοι, κάποιοι εργάζονται για χρόνια υπό αυτό το καθεστώς, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της υποκρισίας μιας γαλαζο-πράσινης πολιτικής που στρέφεται κατά του δικαιώματος στην Παιδεία και τη δουλειά με δικαιώματα και η οποία σκόπιμα διατηρεί το θεσμό του εκτάκτου αντί να προχωρήσει στην κάλυψη όλων των αναγκών μέσα από προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μέχρι τότε, απαραίτητο είναι να διασφαλιστούν οι όροι δουλειάς και οι αμοιβές των εκτάκτων.

Η πολιτική των κυβερνήσεων γεννά όμως και νέα προβλήματα όπως π.χ. η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και αποκλείει δημόσιους υπαλλήλους ή συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα από θέσεις έκτακτου προσωπικού για συγκεκριμένα μαθήματα, αποπροσανατολίζοντας και πυροδοτώντας τεχνητές αντιπαραθέσεις, οδηγώντας τους εργαζόμενους να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο ή οδηγώντας τους να διεκδικούν μια - δυο ώρες παραπάνω τη βδομάδα και ταυτόχρονα να αφήνουν στο απυρόβλητο το καθεστώς ομηρίας της «έκτακτης εργασίας» που είναι η καρδιά του προβλήματος (τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα ίδια τα ιδρύματα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ