Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα 800 ολοήμερα είναι η «πρόβα» του «νέου» σχολείου

Με εντατικούς ρυθμούς προωθείται το «νέο» σχολείο και οι αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις για τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει - χωρίς πολλά πολλά - στη διαμόρφωση του «νέου» σχολείου της αγοράς και της διαφοροποίησης επαναδιατύπωσε, μετά τη χτεσινή της συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις αντιπαιδαγωγικές κατευθύνσεις του «νέου» σχολείου και την προσπάθεια δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων.

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι στα 800 ολοήμερα «υπάρχει σοβαρή βελτίωση και επέκταση του προγράμματος καθώς και δυνατότητα να εμπεδώσουν τα παιδιά καλύτερα την ύλη σε ό,τι αφορά τα Αγγλικά, τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές». Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα στα 800 ολοήμερα σχολεία τα παιδιά θα διδάσκονται Αγγλικά και Νέες Τεχνολογίες, από την Α' Δημοτικού, κάτι που είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο. Επίσης, μετά τις 2 το μεσημέρι, το κάθε σχολείο θα έχει το δικό του πρόγραμμα, κάνοντας, στην ουσία, «πρόβα» για τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών στο «νέο» σχολείο.

Η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «το νέο σχολείο ξεκινά με σοβαρό σχεδιασμό και άμεσες παρεμβάσεις. Αλλάζουμε τα αναλυτικά προγράμματα, πάμε σε βάθος στην επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών και προχωράμε στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Πρόκειται για βασικές πλευρές προώθησης του «νέου» σχολείου: Αναλυτικό πρόγραμμα σε σύνδεση με την «αγορά», επιμόρφωση για την κατασκευή του ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού και αυτοαξιολόγηση, ώστε το σχολείο να λειτουργεί σαν «επιχείρηση» και, προοπτικά, να «αυτονομηθεί», ψάχνοντας για χορηγούς, οι οποίοι, προφανώς θα παρεμβαίνουν στο «νέο» αναλυτικό του πρόγραμμα, ενώ μέχρι τότε θα πέσουν πολλαπλάσια βάρη χρηματοδότησης στους γονείς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα 800 ολοήμερα σχολεία με αποφάσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συλλόγων Διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων και των Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων. Αποφάσεις ενάντια στα ολοήμερα προγράμματα πήραν οι σύλλογοι διδασκόντων του 21ου και 22ου Δημοτικού Περιστερίου και του 11ου Ηλιούπολης.

Στο προηγούμενο δημοσίευμα του «Ρ», για τις αντιδράσεις στα 800 ολοήμερα από λάθος γράφτηκε πως πήρε απόφαση το 45ο Δημοτικό Περιστερίου και το 2ο Δημοτικό Περιστερίου (το δεύτερο δε συμπεριλαμβάνεται στα 800 ολοήμερα δημοτικά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ