Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των επιστημόνων

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθήνας ενάντια στην περικοπή της ύλης

«Εκπαιδευτικά επισφαλές και επιστημονικά πρόχειρα τεκμηριωμένο» χαρακτηρίζει το μέτρο περικοπής της ύλης των μαθημάτων, των θετικών επιστημών στο σχολείο, το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά αποσπασματικές αλλαγές χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση προβάλλονται ως σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ άλλων προτείνει δύο κατευθύνσεις για τη βελτίωση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών:

  • «Είναι αναγκαία μια αναδιάρθρωση της ύλης, προς την κατεύθυνση όμως της έμφασης στα πιο σημαντικά κεφάλαια και στην διδασκαλία της επιστημονικής μεθόδου, με τρόπο με τον οποίο αυτά να γίνουν ευκολότερα κατανοητά από τους μαθητές. Η αποσπασματική περικοπή ύλης χωρίς συγκεκριμένη λογική δεν είναι αποδεκτή».
  • «Η διδακτική προσέγγιση των θετικών επιστημών πρέπει να αναβαθμιστεί με εργαστηριακές ασκήσεις, σύγχρονες μεθόδους και πολυμέσα, ώστε οι μαθητές να έρχονται σε βιωματική επαφή με την πειραματική διαδικασία και την λογική της ανακάλυψης και της έρευνας, αντί να περιορίζονται στην από έδρας διδασκαλία. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία, λόγω της επικέντρωσης στην φροντιστηριακή-εξεταστική λογική η οποία έχει εμποτίσει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα (διδάσκοντες και διδασκόμενους)».

Τέλος, το ΔΣ «καλεί την υπουργό να μην εφαρμόσει τα όσα ανακοίνωσε και να προχωρήσει στην κατεύθυνση εφαρμογής εκείνων των μέτρων τα οποία έχει πραγματικά ανάγκη η εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ