Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΒΡΟΥ
Τιμές σιτηρών κάτω και από το κόστος

Τις εξευτελιστικές τιμές καταγγέλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Με εξευτελιστικές τιμές, 10 με 12 λεπτά το κιλό, αλλά στις περισσότερες φορές με «ανοιχτές τιμές» αγοράζουν από τους παραγωγούς τα σιτηρά σιτέμποροι και αλευροβιομήχανοι. Για να γίνει ένα κιλό ψωμί χρειάζεται λιγότερο από ένα κιλό σιτάρι. Ομως το ψωμί πουλιέται 1,60 ευρώ μέσο όρο, δηλαδή 16 φορές ακριβότερα. Πολύ περισσότερο δε μεγαλώνει η αναλογία κέρδους στα άλλα προϊόντα μεταποίησης του σιταριού.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Εβρου (ΟΑΣΕ) τονίζει σε ανακοίνωση της:

Με τις πλάτες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων η εκμετάλλευση των αγροτών και των εργαζόμενων καταναλωτών είναι πρωτοφανής.

Και ενώ η κυβέρνηση από τη μια μεριά κλείνει τα μάτια της μπροστά σ' αυτή τη ληστεία, από την άλλη προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα αυτή την πολιτική, στήνοντας αγροτοδικεία με την κατηγορία «της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Είναι πια καθαρό και στον τελευταίο αγρότη ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που πιστά και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν τα κόμματα του δικομματισμού προσφέρει τεράστια κέρδη στους εμποροαλευροβιομήχανους και τη φτώχεια και την εξαθλίωση στους αγρότες.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση το δίλημμα στο οποίο μπαίνουν οι αγρότες είναι ή να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν μοιρολατρικά την καταστροφή τους ή να βγουν στους δρόμους του αγώνα για να την ανατρέψουν και να διεκδικήσουν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα μας και την αγροτική οικονομία της.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΑΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη αγώνων ώστε να δοθούν καλύτερες τιμές σε όσα σιτηρά δεν πουλήθηκαν, αλλά και εισοδηματική ενίσχυση σε όλους τους σιτοπαραγωγούς με βάση την κατώτερη εγγυημένη τιμή που έχουμε ως αίτημα 40 λεπτά το κιλό», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ