Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πάνω απ' όλα το μνημόνιο

Τακτικισμοί ενόψει συγχωνεύσεων - εξαγορών

Με ευαγγέλιο το κατάπτυστο μνημόνιο οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου συντάσσονται κάτω από τις κρατικές και διακρατικές ομπρέλες προστασίας και ενίσχυσης που τους προσφέρει η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στο ίδιο μοτίβο και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), η διοίκηση της οποίας προκαλεί το λαό ισχυριζόμενη ότι η «έξοδος από την κρίση» βρίσκεται στην «πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου», όπως επίσης στην «τόνωση της επιχειρηματικότητας», στην «ομαλή πρόσβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικούς όρους» κ.ά. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων τους. Ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και οι άλλες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, κάνουν λόγο για την ισχυρή τους επάρκεια σε κεφάλαια. Αυτοί που έχουν απόλυτη ανάγκη το μνημόνιο και τους όρους του δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν χρήση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή του νέου εργαλείου διευκόλυνσης που στήθηκε από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνατότητες που έχουν είναι πολλές και διαφορετικές, όπως για παράδειγμα η άντληση τζάμπα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα του Λάτση έχει ήδη βάλει χέρι και στο κομμάτι που της αναλογεί από το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ και που στη συνέχεια πήρε και νέα παράταση από τη σημερινή κυβέρνηση. Η εκ νέου ενεργοποίηση του πακέτου έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους αφού ήδη είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, μετά την ενεργοποίηση συνολικά οι τραπεζίτες άντλησαν (μέχρι αρχές Απρίλη 2010) επιπλέον ποσά ύψους 9 δισ. ευρώ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι τακτικισμοί τους για τη συμμετοχή ή όχι στα προσφερόμενα εργαλεία στήριξης έχουν να κάνουν και με τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για το ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο για νέο κύκλο μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτό το δρόμο τους έχουν υποδείξει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους μετόχους και τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους η διοίκηση της Γιούρομπανκ δήλωσε ότι η τράπεζα είναι «θωρακισμένη σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας», προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει «αυτόνομη ανάπτυξη». Πρόσθεσαν ότι οι συγχωνεύσεις δεν είναι προτεραιότητα και πως αν συμβούν θα απαιτήσουν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ