Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Στον αγώνα η διέξοδος

Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση

Το δρόμο του αγώνα καλούνται να πορευτούν οι ροδακινοπαραγωγοί προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με ευθύνη της κυβέρνησης που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, οι βιομήχανοι κομπόστας συνεχίζουν τα εκβιαστικά παιχνίδια σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών προκειμένου να αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου.

Οι ροδακινοπαραγωγοί θα πρέπει σε λίγες μέρες να μαζέψουν την παραγωγή, αλλά οι βιομήχανοι - μεταποιητές με την αβάντα της κυβέρνησης εκβιάζουν μπρος στη συγκομιδή της παραγωγής. Υπήρχε πολύς χρόνος να έχει λυθεί το θέμα, αλλά κυβέρνηση και βιομήχανοι οδήγησαν τα πράγματα πάλι στο και πέντε, για να έχουν το μαχαίρι στο κόκαλο οι ροδακινοπαραγωγοί. Το κόστος παραγωγής φτάνει τα 23-25 λεπτά, οι παραγωγοί ζητούν τιμή όχι κάτω από 30 λεπτά για το ροδάκινο που πάει για κομπόστα και όχι κάτω από 20 λεπτά για το χυμό. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων αναφέρουν ότι η τιμή στο ροδάκινο που πάει για κομπόστα θα έχει μπροστά το 2, αλλά αυτό όπως φάνηκε σημαίνει μια τιμή 20-22 λεπτά το πολύ και για το χυμό διαφαίνεται μια τιμή γύρω στα 10 λεπτά. Κι αυτό συμβαίνει όταν το 2008 η τιμή στο ροδάκινο για κομπόστα ήταν στα 25 με 27 λεπτά, ενώ πέρσι εκβιαστικά επίσης δόθηκε τιμή 18 λεπτά. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι βιομήχανοι δεν έχουν δικαιολογίες. Και η παραγωγή είναι μικρότερη και δεν υπάρχουν αποθέματα, οι άλλες παραγωγές χώρες έχουν μικρότερη παραγωγή και η διαφορά ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου έχει μειωθεί αισθητά και ευνοεί τις εξαγωγές.

Το θέμα είναι ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και η πολιτική της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ λειτουργεί προκλητικά σε όφελος των βιομηχάνων. Κι αυτή η πολιτική καταρρακώνει τις τιμές παραγωγού και επιτρέπει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των βιομηχάνων και των μονοπωλίων. Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα από την πολιτική και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους και στον αγώνα τους. Οι ροδακινοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν για:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2009.
  • Αμεση λύση στο θέμα των τιμών παραγωγού για τη φετινή εσοδεία ροδάκινων 2010 με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνων σε τέτοιες κατώτερες τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι, βροχοπτώσεις σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μειωμένη παραγωγή στο σπαράγγι.
  • Ελεγχο της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό - καταναλωτή και όχι περιορισμό της συζήτησης για τα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα στα ζητήματα μεταφοράς.
  • Υλοποίηση της προώθησης νωπών φρούτων και κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ