Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εγκληματική αύξηση ορίων και μείωση συντάξεων

Αθλια προσπάθεια να παρουσιαστεί η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και να σπρωχτούν οι εργαζόμενοι να διαπραγματευτούν το λιγότερο κακό

Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων απαιτεί το ταξικό εργατικό κίνημα
Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων απαιτεί το ταξικό εργατικό κίνημα
Με ένα επίσημο κείμενο, που το υπουργείο Εργασίας διένειμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα το βράδυ, η κυβέρνηση στήνει την προπαγανδιστική της μηχανή, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου - λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Με απροκάλυπτα ψέματα, αποσιωπήσεις, διαστρεβλώσεις, με προβολή επιμέρους ρυθμίσεων, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί μια άλλη, «εικονική πραγματικότητα», να συσκοτιστεί η αλήθεια, να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται να μπουν οι εργατοϋπάλληλοι σε ένα λούκι, όπου θα συζητούν για το πόσα λιγότερα θα χάσουν και όχι πώς θα παλέψουν, θα αντισταθούν και θα οργανωθούν για να ματαιώσουν την ψήφιση αυτού του εκτρώματος, το οποίο δεν παίρνει καμιά διόρθωση, κανένα μερεμέτισμα.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων ανεξαιρέτως των στελεχών και βουλευτών της, δεν μπορεί ν' αποκρυβεί το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή είναι ένας κοινωνικός ολετήρας, που συνθλίβει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.

Η αθλιότητα δεν εξωραΐζεται

Δεν μπορεί να αποκρυβεί ότι:

1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται δραματικά για όλους, άντρες και γυναίκες, σε όλα τα Ταμεία. Για να κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα στην πλήρη - επιδοματικού χαρακτήρα - σύνταξη, απαιτούνται 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας ή 12.000 ένσημα και ως δεύτερη προϋπόθεση, τουλάχιστον το 60ό έτος της ηλικίας. Οποιοι εργαζόμενοι - δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία - δεν έχουν συμπληρώσει τα 12.000 ένσημα, θα συνταξιοδοτούνται μετά το 65ο έτος. Ετσι, καταργείται και η 35ετία χωρίς όριο, ή με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Στην πράξη, δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να εργάζονται και μετά το 65ο έτος, προκειμένου να βελτιώσουν κατά τι τη σύνταξή τους.

2. Ακόμα χειρότερα, εξαιτίας της ανεργίας, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε ηλικία άνω των 55 ετών, θα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενο, χωρίς μισθό και σύνταξη. Αυτή τη νέα σκληρή πραγματικότητα δεν μπορεί να τη σώσει η μεταβατική περίοδος που δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και που αυτούς, έτσι και αλλιώς, τους «φορτώνει» με πρόσθετα έτη εργασίας.

3. Ο πλασματικός χρόνος που δίνεται, μόνο ανακούφιση δεν μπορεί να δημιουργεί, αφού τέτοιος χρόνος υπήρχε και με την 35ετία, αλλά και ο επιπλέον που δίνεται πρέπει να πληρώνεται αδρά. Λέει η κυβέρνηση δηλαδή ότι αυξάνει από 35 σε 40 χρόνια τον υποχρεωτικό χρόνο ασφάλισης για πλήρη σύνταξη και όποιος δεν μπορεί να εργαστεί να πληρώνει τις εισφορές από την τσέπη του.

4. Στις μυλόπετρες των ανατροπών σέρνονται βίαια οι γυναίκες εργαζόμενες και ιδιαίτερα οι μητέρες με ανήλικα και οι πολύτεκνες οικογένειες. Ολες φορτώνονται από 5 μέχρι και 15 χρόνια πρόσθετης εργασίας. Και εδώ, η μεταβατικότητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν αναιρεί στο παραμικρό το έγκλημα που γίνεται σε βάρος των γυναικών και των μητέρων με ανήλικα που εργάζονται.

5. Το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ. Μετά τον αποχαρακτηρισμό κλάδων και ειδικοτήτων (7/2011), εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν και δε θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015, θα υπαχθούν αναγκαστικά στις γενικές διατάξεις και θα ακολουθήσουν τα ανώτερα ηλικιακά όρια.

6. Δραματική είναι η συρρίκνωση των συντάξεων, τόσο για τους «παλιούς» ασφαλισμένους, όσο και για τους «νέους». Το πετσόκομμα των συντάξεων αρχίζει από φέτος με:

  • Την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Την επιβολή χαρατσιού (ΛΑΦΚΑ) από τον προσεχή Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 3% έως 10%.
  • Το πάγωμα όλων των συντάξεων στα επίπεδα του 2008, αρχικά τουλάχιστον μέχρι το 2013. Οπως μάλιστα άφησε να εννοηθεί και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, η αναπροσαρμογή στο μέλλον των συντάξεων μπορεί να είναι και προς το χειρότερο. Ταμεία όπου το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης είναι άνω του 2%, θα μειώσουν αυτό το ποσοστό στο 2%.

7. Σε αυτή την κατάσταση θα βρει τις συντάξεις ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2015 και θα περιλαμβάνει την «αναλογική» και «βασική» σύνταξη. Το άθροισμα αυτών των δύο τμημάτων θα επιφέρει μείωση κατά 40% περίπου, αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται πλέον σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία (ετησίως 2%), μειώνεται στο 34,19% για τα ίδια χρόνια και σε 41,20% για τα 40 χρόνια εργασίας.

Μάλιστα, το λεγόμενο τμήμα της «βασικής» καθόλου δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής σύνταξης, αλλά όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο το ύψος αυτής θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις και αφού πάρει την έγκριση της ΕΕ. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις σωρευτικά οδηγούν σε συντάξεις κάτω και από το μισό σε σχέση με αυτές που αποδίδονται σήμερα.

8. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δε δίνει καμιά εγγύηση και για τις επικουρικές συντάξεις, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δε θα καλύπτει όχι μόνο τα αναλογιστικά ελλείμματα, αλλά και τα τρέχοντα και προεξοφλεί έτσι τη μείωση μέχρι και την κατάργηση των επικουρικών. Την ίδια στιγμή, από το νομοσχέδιο (στην αρχική του μορφή) αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε την ετήσια χρηματοδότηση των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια και περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση της «βασικής» σύνταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ