Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ερωτήματα για τη συνεργασία με ισραηλινό ινστιτούτο

Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας - και συγκεκριμένα του τμήματος διαπανεπιστημιακών σχέσεων του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης - με θέμα τη «Συνεργασία Ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνας της Ερήμου Blaustein του Πανεπιστημίου Ben Gurion of the Negev με Ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού / Τεχνολογικού Τομέα και Ερευνητικά Ιδρύματα / Κέντρα». Στη σχετική ανακοίνωση, που αποστέλλεται προς όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας, γίνεται ενημέρωση για την «επιθυμία για συνεργασία» απ' το συγκεκριμένο ισραηλινό ινστιτούτο.

Διευκρινίζεται, δε, ότι «το εν λόγω Ινστιτούτο ειδικεύεται στην ηλικιακή ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς. Ηδη συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προωθεί πρόγραμμα ανταλλαγών, μεταδιδακτορικά προγράμματα και κοινά ερευνητικά προγράμματα με ακαδημαϊκά ινστιτούτα από διάφορες χώρες». Οι συνεργασίες τέτοιου είδους, με ισραηλινά ινστιτούτα, σε μια περίοδο έντονων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αύξησης της επιθετικότητας του Ισραήλ, αφήνουν πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά, για το περιεχόμενό τους. Τα ερωτήματα προκύπτουν και απ' τους τομείς δραστηριοποίησης του ινστιτούτου (διαχείριση υδάτων, ηλιακή ενέργεια), τομείς που εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και οι εύλογες ανησυχίες για την εμπλοκή της χώρας μας πιο βαθιά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή εντείνονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί και τα ΝΑΤΟικά προγράμματα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προσπαθούν να στρατολογήσουν φοιτητές, επιστήμονες και πανεπιστημιακούς για τους δολοφονικούς στόχους της λυκοσυμμαχίας.

Την έντονη διαμαρτυρία της για την πρόσκληση που αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ για συνεργασία με το εν λόγω ισραηλινό ινστιτούτο εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημίου Πατρών που, μεταξύ άλλων, καλεί «τη Σύγκλητο του Παν/μίου Πατρών, τους συλλόγους ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητών να επιστρέψουν την πρόσκληση "συνεργασίας" ως απαράδεκτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταγμένο στη στρατηγική σύνδεσης της Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις (2017-12-23 00:00:00.0)
Εφτά μέτρα για την πλήρη «παράδοση» της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις (2009-11-27 00:00:00.0)
Αξιώνουν επιδοτούμενη απασχόληση (2007-05-04 00:00:00.0)
Την τρώνε τα ...λαβράκια και οι τόνοι! (2006-03-22 00:00:00.0)
Πλήρης κάλυψη και για την είσοδο πολυεθνικών στα πανεπιστήμια (2005-10-15 00:00:00.0)
Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες (2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ