Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκτόξευση στο 4,2% το Νοέμβρη

Μειωμένης αξιοπιστίας  κρίνονται τα κυβερνητικά στοιχεία  για την εξέλιξη των τιμών, καθώς η πραγματική ακρίβεια  δεν καταγράφεται και  είναι σημαντικά υψηλότερη από τα στατιστικά στοιχεία. 

 

Και νέα αύξηση σημείωσε ο επίσημος τιμάριθμος το Νοέμβρη, καθώς ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 4,2% από 4% τον προηγούμενο μήνα. Ετσι, από το 2% που είχε υποχωρήσει ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 1999, έχει αναρριχηθεί σήμερα στο 4,2% και έπεται συνέχεια.

Και ενώ η άνοδος της ακρίβειας επιβεβαιώνεται - έστω σε ένα της μέρος - ακόμα και από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μεταφέρει τα βάρη και της νέας πετρελαϊκής και συναλλαγματικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Ετσι, αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων και αναπλήρωσης των απωλειών, όπως έδειξε η εμμονή της για εισοδηματικές ονομαστικές αυξήσεις 2,2% για το 2001. Από την άλλη αφήνει ασύδοτο το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο στο κερδοσκοπικό του παιγνίδι, στο όνομα της μη παρέμβασης στο μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πραγματική άνοδος των τιμών στην αγορά και επομένως το μέγεθος της ακρίβειας, μόνο κατά κλάσμα καταγράφεται από τις υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας και επομένως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία πολύ απέχουν από το να παρακολουθήσουν την πραγματική εξέλιξη των τιμών. Από την άποψη αυτή το πρόβλημα της απώλειας αγοραστικής δύναμης που υφίστανται τα λαϊκά εισοδήματα από την άνοδο του πραγματικού και μη καταγραφόμενου πληθωρισμού είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση τον Νοέμβρη του 2000 αυξήθηκε στο 4,2%, έναντι ρυθμού αύξησης 2,6% και 4,2% των αντίστοιχων δεικτών των περιόδων 1999 προς 1998 και 1998 προς 1997. Μεταξύ των μηνών Νοέμβρη προς Οκτώβρη ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση 0,5%, ενώ από την ίδια σύγκριση των ετών 1999 και 1998 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,3% και μείωση κατά 0,1% για κάθε έτος αντίστοιχα. Τέλος, από τη μέτρηση σε μέσα επίπεδα της περιόδου Δεκέμβρη '99 - Νοέμβρη 2000 σε σύγκριση προς την περίοδο Δεκέμβρης '98 - Νοέμβρης '99 προκύπτει αύξηση 3,1%, έναντι αυξήσεων 2,7% και 4,8% που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα της ΕΣΥΕ, μεταξύ των αγαθών (εμπορεύματα) και τις υπηρεσίες που σε ετήσια βάση σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τους και επηρέασαν ανοδικά τον πληθωρισμό, ξεχωρίζει το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο μεταξύ του Νοέμβρη του 1999 και του Νοέμβρη του 2000 παρουσίασε αύξηση τιμών κατά 77,1% και επιβάρυνε τον τιμάριθμο κατά 1,05 μονάδες. Ακολουθεί η βενζίνη, η τιμή της οποίας στο δωδεκάμηνο αυξήθηκε κατά 19,9% με επίπτωση στον πληθωρισμό 0,72 εκατοστά της μονάδας. Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αυξήθηκαν κατά 20,3% και είχαν επίπτωση 0,11 εκατοστά, τα κόμιστρα των ταξί αυξήθηκαν κατά 9,2%, τα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών κατά 9%, η τιμή του τυριού (φέτα) κατά 7,4%, του νωπού γάλατος 5%, τα δημοτικά τέλη 7,7%, τα ενοίκια των κατοικιών 4%, τα τσιγάρα 6,2%, ενώ τα τηλεφωνικά τέλη, όπου η αστική μονάδα μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε από 6 σε 9 δραχμές ανά λεπτό ή ποσοστό αύξησης 50% εμφανίζονται... μειωμένα κατά 9,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ