Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ρυθμίσεις ενίσχυσης του τζόγου

Φοροαπαλλαγές, κίνητρα και διευκολύνσεις, για τους «παίχτες» του Χρηματιστηρίου 

Στην απροκάλυπτη ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου καταφεύγει τώρα η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλομετόχων των εισηγμένων εταιριών και των διαφόρων «θεσμικών επενδυτών», με στόχο να τονωθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και να εξασφαλιστεί ένα πιο σταθερό χρηματιστηριακό περιβάλλον άκρως απαραίτητο για δωρεάν χρηματοδοτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με σχετική τροπολογία που δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγές, μειώσεις φόρων και λογιστικές διευκολύνσεις στους «παίχτες» που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με την οδό Σοφοκλέους, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται κίνητρα έμμεσης ενίσχυσης των εταιριών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία:

  • Δίνεται φορολογική απαλλαγή για το 25% του ποσού που καταβάλλεται για την αγορά ημεδαπών μετοχικών και αμοιβαίων κεφαλαίων. Το ποσό της έκπτωσης, που αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου, μπορεί να είναι μέχρι και 1.250.000 δραχμές, να αφορά δηλαδή την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων σε ποσά μέχρι και 5 εκατ. δρχ. Η βιασύνη, ωστόσο, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, να συντάξει και να καταθέσει τη σχετική τροπολογία, εκφράζεται και στη διφορούμενη διατύπωση της ρύθμισης. Ετσι, ενώ στο κείμενο σημειώνεται ότι η φοροαπαλλαγή δίνεται «κατά το τρίτο έτος από την αγορά των μεριδίων», αρμόδιοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως απαιτείται τριετής κατακράτηση - κατοχή των μετοχών. Το μέτρο, πάντως, είναι εμφανές ότι στοχεύει να ενισχύσει «εδώ και τώρα» τις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων μια και η εφαρμογή του ισχύει από 1ης Γενάρη του 2001, στοιχείο που αποτρέπει τη ρευστοποίηση τέτοιων τίτλων.
  • Παρέχεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες η δυνατότητα να μεταφέρουν τις όποιες ζημιές είχαν το 2000 στον τομέα των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών ή στην αποτίμηση των μετοχικών τους τίτλων, στο τέλος του χρόνου, και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ζημιά ουσιαστικά θα μοιραστεί σε πέντε χρόνια (φέτος και τα επόμενα τέσσερα). Πρόκειται για ένα μέτρο σημαντικής πρόκλησης, μια και ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση αποτελεί έμμεση φοροαπαλλαγή για τα επόμενα χρόνια, αφού οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις φετινές ζημιές με τα όποια κέρδη των επόμενων χρόνων, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν για πέντε χρόνια την πληρωμή φόρων.
  • Το ίδιο με το παραπάνω ισχύει και για τις εταιρίες Επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι περισσότερες από τις οποίες είναι θυγατρικές τραπεζών.
  • Μειώνεται ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών από 0,6% σε 0,3%. Για όσους δε θυμούνται, υπενθυμίζουμε ότι η καθιέρωση του φόρου στα επίπεδα του 0,6% είχε επιβληθεί φέτος και η κυβέρνηση το είχε παρουσιάσει ως ένα μέτρο «αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων τάξεων».

Στο μεταξύ έχει φουντώσει και η φιλολογία για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Οι πληροφορίες θέλουν να εντείνεται η πίεση που ασκούν οι θεσμικοί τζογαδόροι, προς δύο κύρια κατευθύνσεις. Στην κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης των μετοχών που σήμερα είναι 12% και στη θεσμοθέτηση των αγοραπωλησιών μετοχικών τίτλων «με αέρα» ή δανεισμό από τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Είναι μέτρα τα οποία ήδη εξετάζονται από τα αρμόδια επιτελεία και ενδέχεται να εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, μαζί με ρυθμίσεις που θα αφορούν την επέκταση του ωραρίου της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την καθιέρωση του «θεσμικού διαπραγματευτή» κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση στήνει το δικό της μονόλογο...(2001-05-16 00:00:00.0)
Δεν έχουμε ευθύνη για το έγκλημα...(2000-04-22 00:00:00.0)
Τσάμπα χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες(1998-08-04 00:00:00.0)
Αυθαιρεσία στη λογική του "τζόγου"(1997-02-18 00:00:00.0)
Ζητούν αλλαγή της φορολογίας των κινητών αξιών(1997-01-16 00:00:00.0)
Ρύθμιση καθ' υπαγόρευση των "διαπλεκόμενων συμφερόντων"(1996-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ