Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Αργοτοεμπαιγμός ΑΕ»

Δύο φιλοαγροτικές... εταιρίες εξυπηρέτησης των συμφερόντων  των βιομηχάνων και των  μεγαλοεπιχειρηματιών,  έβαλε μπρος η κυβέρνηση   

Αλλο ένα «πακέτο» προκλητικού «εκσυγχρονιστικού» εμπαιγμού των αγροτών έριξαν χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με τον διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας δύο ανωνύμων εταιριών: «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ» και «Αγροτουριστική ΑΕ».

Σε μια υποτιθέμενη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και προμελετημένα μετατράπηκε σε μια γελοία φιέστα για χειροκροτητές «εκσυγχρονιστικών επιτευγμάτων», ο υπουργός Γεωργίας και ο διοικητής της ΑΤΕ, χρησιμοποίησαν την ίδρυση των δύο ανωνύμων εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ, για τη δημιουργία θετικού κλίματος, ενόψει της επικείμενης εισόδου της τράπεζας στο ΧΑΑ. Με άλλα λόγια, συνδύασαν την πολιτική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ με την πολιτική απρόσκοπτης στήριξης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και πάσης φύσεως άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών και μη, για να δώσουν την απατηλή εντύπωση ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των αγροτών!

Το πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αγροτών, συμπεραίνεται εύκολα, αν δει κανείς ποιοι συμμετέχουν και διοικούν την ανώνυμη εταιρία «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ». Οπως ανακοινώθηκε, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα την έχουν οι βιομήχανοι, ενώ πρόεδρος της εταιρίας ορίστηκε να είναι ο Αρ. Μπελλές πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ και μιας σειράς ακόμα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και αντιπρόεδρος μπήκε ο επιχειρηματίας Ν. Ευθυμιάδης, που στο παρελθόν υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας.

Οσο για την «Αγροτουριστική ΑΕ», όπως ανακοινώθηκε χτες, κύριοι μέτοχοι θα είναι το υπουργείο Γεωργίας και οι εποπτευόμενοί του οργανισμοί (που θα κατέχουν αρχικά το 51%), καθώς επίσης διάφορες αναπτυξιακές εταιρίες και επιχειρηματικοί φορείς. Κι εδώ γίνεται φανερό ότι ο λόγος ίδρυσης της «Αγροτουριστικής ΑΕ» δε σχετίζεται με την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Γίνεται για να ενισχυθούν συγκεκριμένες μορφές επιχειρηματικής αγροτουριστικής δράσης ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών και από κοντά διαφόρων άλλων κυβερνητικών παρατρεχάμενων που βρίσκουν τρόπους να εισπράττουν ποσά από τα προγράμματα LEADER, τα οποία ως γνωστόν απευθύνονται βασικά, σε μη αγρότες.

Με βάση, τέλος, τα όσα ανακοινώθηκαν χτες και τα δύο αυτά «μορφώματα» πρόκειται να μετατραπούν σε εταιρίες Holding και θα επιδιωχτεί η είσοδός τους στο χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ