Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δειλή ανάπτυξη και φόβοι για νέα ύφεση

Ηπιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 0,2% στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,1% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Για την Ελλάδα, καταγράφεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, -1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και -2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1%, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,5%, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι η ανεργία στις πλουσιότερες χώρες θα κυμανθεί σε ποσοστό άνω του 8% μέχρι το τέλος του 2011 και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας 17 εκατ. θέσεων εργασίας, προκειμένου να επιστρέψει η αγορά εργασίας στα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα 31 κράτη - μέλη του Οργανισμού, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 47 εκατ. Αν υπολογιστούν και όσοι διέκοψαν την αναζήτηση εργασίας ή όσοι υποαπασχολούνται, τότε αυτό το νούμερο εκτινάσσεται στα 80 εκατ. ανέργους! Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας και στην Ισπανία έχουν χαθεί περίπου 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, διευκρίνισε ότι ο «μηχανισμός στήριξης» (στον οποίο συμμετέχουν τα κράτη - μέλη με 440 δισ. ευρώ, η Κομισιόν με 60 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ με 250 δισ. ευρώ) δεν προορίζεται μεν για τις τράπεζες, ωστόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάσωσή τους.

«Τα πρώτα κονδύλια θα είναι εκείνα για τη σταθερότητα των εθνικών προϋπολογισμών και στη δεύτερη γραμμή άμυνας θα έχουμε τα ποσά για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε και υποστήριξε ότι η βοήθεια θα δίνεται υπό όρους στα κράτη εκείνα που θα υποβάλουν επικαιροποιημένα προγράμματα λιτότητας, τα οποία «θα εστιάζονται κυρίως στην αναπροσαρμογή του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ