Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπορούμε να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα...

Μια ξεχωριστή μορφή κλιμάκωσης του αγώνα αποτέλεσε η μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ, ΣΕΗ και ΠΜΣ, στο Σύνταγμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν το Σύνταγμα
Χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν το Σύνταγμα
Ενα τραγούδι στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας... Μια εκδήλωση ξεχωριστή στην οποία η φωνή του ταξικού κινήματος ενώθηκε με τη φωνή σημαντικών καλλιτεχνών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, με την ανυπότακτη ποίηση, με τα φλογισμένα τραγούδια... Μια ακόμα μορφή κλιμάκωσης του αγώνα, πριν και μετά τις σκληρές απεργιακές μάχες, την καθημερινή δράση στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς... Μια πρωτοβουλία σημαντική, που δεν πέρασε ούτε στα «ψιλά» των «αδέσμευτων» εφημερίδων και των «μυωπικών» ηλεκτρονικών μέσων...

Ο λόγος για τη μεγάλη συναυλία, που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη (6/7) στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας, να ακουστεί για άλλη μια φορά η λαϊκή μαζική απάντηση στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ, που ισοπεδώνουν τη ζωή μας... Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους και οι νέοι, αλλά και πολλοί μετανάστες, που πλημμύρισαν το Σύνταγμα το απόγευμα της Τρίτης, φτάνοντας από κάθε γωνιά της Αθήνας. Οι φωνές τους, τα συνθήματά τους, τα «θέλω» τους, ενώθηκαν με τα τραγούδια. Η συναυλία αναμφίβολα αποτέλεσε βήμα για την ανάδειξη της σημασίας που έχει η αγωνιστική συμπόρευση προοδευτικών καλλιτεχνών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με τους εργαζόμενους που σηκώνουν το ταξικό ανάστημά τους ενάντια στα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Συγχρόνως ήταν ένα πλατύ κάλεσμα στο λαό της Αθήνας για τη συμμετοχή του στην απεργία που ακολουθούσε (8/7). Αποσκοπώντας παράλληλα στην εμψύχωση των αγώνων των εργαζομένων, δίνοντας το μήνυμα και μέσα από το τραγούδι ότι το δίκιο μας είναι πάνω από τους νόμους τους... Κόντρα στην ηττοπάθεια και στο συμβιβασμό, σε μια προσπάθεια να καταλάβει ο λαός ότι έχει δύναμη. Οτι οι εργαζόμενοι μπορούν, αρκεί να το θέλουν, να σταματήσουν τη βαρβαρότητα...

Βαγγέλης Κορακάκης
Βαγγέλης Κορακάκης
Στη σημαντική αυτή αγωνιστική και πολιτιστική πρωτοβουλία τραγούδησαν οι Βαγγέλης Κορακάκης, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός - Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ευσταθία, Μάνος Πυροβολάκης, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λάκης Χαλκιάς, Χρήστος Θηβαίος, Αφροδίτη Μάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στίχους του Μπρεχτ και του Κώστα Βάρναλη, διάβασαν οι ηθοποιοί Καίτη Ιμπροχώρη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Βασίλης Κολοβός. Δεκάδες ηθοποιοί στήριξαν την αγωνιστική πρωτοβουλία προσυπογράφοντας σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Αντωνίου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μπέτυ Βαλάση, Γρηγόρης Βαλτινός, Τάκης Βαμβακίδης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κώστας Βουτσάς, Αννα Γεραλή, Ελένη Γερασιμίδου, Θανάσης Θεολόγης, Θύμιος Καρακατσάνης, Λίλα Καφαντάρη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Κορμανός, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελισάβετ Ναζλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμις Πάνου, Ιωάννα Πηλιχού, Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Ρήγας, Τιτίκα Σαριγγούλη, Νίκος Σιδέρης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Αγωνιστικό μήνυμα απέστειλε και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, ο Κλεάνθης Κλεάνθους από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο Κ.Χ. Βακατσελάν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας και ο Πάολο Σαβόια από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βραζιλίας.

Στάση ανυπακοής και αντεπίθεσης

«Μας λένε ότι είναι πατριωτική στάση να δεχτούμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα», είπε «ανοίγοντας» την εκδήλωση ο Νίκος Καραγιώργης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Από την άλλη, υπάρχει η γραμμή της ανυπακοής, της αντεπίθεσης. Είναι η γραμμή που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές, για να μη φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Είναι γραμμή συμμαχίας με όποιον βασανίζεται από αυτήν την πολιτική, γραμμή προοπτικής και ελπίδας», υπογράμμισε εξηγώντας γιατί «ανησυχούν και εξαπολύουν λυσσασμένη επίθεση απέναντι στο ΠΑΜΕ».

Δημήτρης Ζερβουδάκης
Δημήτρης Ζερβουδάκης
Το χιούμορ επιστράτευσε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και δίνοντας απάντηση σε όσους τρομοκρατούν πολύμορφα το λαό για να γίνει όμηρος των πολυεθνικών. Ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) Βασίλης Παρασκευόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες για την εργατική τάξη, αλλά και ιστορικές. Ολοι έχουμε την ευθύνη να τοποθετηθούμε με ποιον είμαστε: Με τον εκμεταλλευτή ή τον εκμεταλλευόμενο, με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Κώστας Καζάκος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοπορία της εργατικής τάξης που συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ είναι η μόνη ταξική συνδικαλιστική δύναμη, που στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του λαού μας, που αποδεικνύει ζωντανά μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις ότι ο εργαζόμενος λαός μας όταν συνειδητοποιήσει το δίκιο του και την τρομερή δύναμή του, μπορεί να αντεπιτεθεί και τελικά ν' ανατρέψει την κυριαρχία των εκμεταλλευτών του... Οι Ελληνες καλλιτέχνες είναι βγαλμένοι από τα σπλάχνα του λαού μας, είναι πάντα δίπλα στην εργατική τάξη, δίπλα στους φτωχούς και βασανισμένους ανθρώπους... Βάζουν την τέχνη τους στην υπηρεσία του λαού μας, συστρατεύονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ για την αφύπνιση των συνειδήσεων, για να βοηθήσουν με όπλο την τέχνη τους στην αναγέννηση του λαϊκού κινήματος και στο δυνάμωμα των αγώνων του λαού για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας».


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Χρήστος Θηβαίος
Χρήστος Θηβαίος

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος (2017-06-15 00:00:00.0)
Συνάντηση με εργάτες της Τέχνης (2014-05-14 00:00:00.0)
«Φεγγάρια» ευαισθησίας και ομορφιάς (2013-12-19 00:00:00.0)
Μουσικά «Χάλκινα Φεγγάρια» (2013-12-07 00:00:00.0)
Μυθ-ιστορία ηρωικών αγώνων (2007-11-14 00:00:00.0)
Τσε, παγκόσμιος και παντοτινός (2007-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ