Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ... άλλα μέτρα

«Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα», επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας, μάλιστα, θυμωμένος με όσους λένε ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την επίθεσή της σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και με νέα μέτρα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μας κοροϊδεύει. Αλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να αγανακτούν με την τακτική της κυβέρνησης. Για την ιστορία, να μην ξεχνάμε ότι σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, από τον Οκτώβρη των εκλογών μέχρι και το Μάη, όταν επισημοποίησαν τις υπογραφές τους στο μνημόνιο με ΕΕ - ΔΝΤ, βομβάρδιζαν τους εργαζόμενους με ένα πρωτοφανές κοκτέιλ αντιλαϊκών (εισοδηματικών, εργασιακών, φορολογικών, συνταξιοδοτικών) μέτρων, που ήδη συνθλίβει εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Επειδή, όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και οι δηλώσεις «δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα» είναι κενές περιεχομένου, ξεχωρίζουμε ορισμένα από τα ...άλλα μέτρα, αυτά των οποίων την ύπαρξη αρνούνται, αλλά θα ανακοινωθούν οπωσδήποτε μέσα στους επόμενους μήνες:

  • Η μεθοδευόμενη ρύθμιση για το τριετές «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε αυτή την επιλογή ΓΣΕΕ - ΣΕΒ από μόνοι τους.
  • Η ρύθμιση για την καθιέρωση αμοιβών κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, για άτομα που θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.
  • Η σχεδιαζόμενη μείωση των δαπανών και ενισχύσεων που δικαιούνται μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, με το αιτιολογικό οι παροχές αυτές να δίνονται σε εκείνους που έχουν απόλυτη ανάγκη.
  • Η προγραμματισμένη μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία και την αντικατάσταση των σχετικών πόρων από πληρωμές των εργαζομένων.
  • Η αναμενόμενη μετάταξη σωρείας ειδών πλατιάς κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, που θα σηματοδοτήσει νέες ανατιμήσεις στην αγορά.
  • Η εισαγωγή της σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα της εργασίας.
  • Η προαποφασισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα κάνει ακόμα πιο ακριβή την υπόθεση στέγης και θα ωθήσει σε αυξήσεις των ενοικίων.
  • Η κατάργηση της δεύτερης δόσης για τους οικονομικά αδύνατους που αναμένεται να ανακοινωθεί περί το φθινόπωρο.
  • Η ενεργοποίηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση.

Ολα αυτά για την κυβέρνηση δεν είναι ...μέτρα. Είναι απλά ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ...ολοκλήρωση του καταστροφικού της έργου σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αλλά επειδή είναι μέτρα αντιλαϊκά και αντιδραστικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εφαρμογή τους πρέπει να σκοντάψει στην αντίσταση των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, μόνο με τον αγώνα και την πάλη τους για ρήξη και ανατροπή.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ