Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανηγύρια και στο ΣΚΑΪ

Προχτές το βράδυ ο Αρ. Πορτοσάλτε παίνευε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την «υπεύθυνη» - όπως τη χαρακτήριζε - στάση της ΓΣΕΕ που φάνηκε - όπως εκτιμούσε - με την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ. «Ωριμάζει» ο κόσμος, συμπλήρωνε, μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Και βέβαια ως ωριμότητα εννοούσε την (ποθητή για το κεφάλαιο) επιλογή των εργαζομένων να μειώνουν τις απαιτήσεις τους, να παραιτούνται από τα δικαιώματά τους, να συνθλίβουν τις ανάγκες τους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και των «αντοχών της οικονομίας», να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι θα παράγουν όλο και περισσότερο πλούτο, αλλά για τη δική τους ζωή θα χρησιμοποιούν όλο και μικρότερο κομμάτι του.

Χτες το πρωί, επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Π. Τσαπανίδου αναρωτιόταν «μα, όντως;», έδωσε άδεια η τρόικα, επιτρέπει το μνημόνιο αυτές τις αυξήσεις; Και ως «αυξήσεις» εννοούσε τα 18 λεπτά τη μέρα που θα ...ανέβει το μεροκάματο το 2011 και τα 21 λεπτά το 2012, «αυξήσεις» που στην πραγματικότητα είναι μειώσεις, αφού με την αμείωτη αύξηση της ακρίβειας, στην πραγματικότητα έχουμε μείωση του εργατικού εισοδήματος και μάλιστα απρόβλεπτη. Αυτό, λοιπόν, στο ΣΚΑΪ το θεώρησαν και το διαφήμιζαν ως τρομερό ελιγμό και νίκη ενάντια στο μνημόνιο.

* * *

Από κοντά στους μεγαλοβιομήχανους και τους εργατοπατέρες, τους εργάτες εμπαίζουν ξεδιάντροπα κι οι μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεκδότες. Καθαγιάζουν την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, θέλουν να εμποδίσουν τη χρεοκοπία της στους εργάτες, που όλο και πιο μαζικά συνειδητοποιούν το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τους δρόμους που ανοίγει η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

Αυτά για να μην ξεχνάμε πότε και γιατί οι ίδιοι που λυσσάνε με την «ασυδοσία» - όπως λένε - των εργατών όταν παλεύουν για το δίκιο τους και ξεσηκώνονται ενάντια σε όσους ληστεύουν το μόχθο τους, «πανηγυρίζουν» και παινεύουν για υπευθυνότητα τους εργάτες όταν σκύβουν το κεφάλι...


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ