Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Θέλουν ιδρύματα μεσάζοντες «δουλεμπορίου»

Ανακοίνωση για την πρακτική «άσκηση» σπουδαστών σε μεγαλοξενοδοχεία της Κρήτης

Το «δουλεμπορικό παζάρι» που έχει στήσει το ΤΕΙ Σερρών με μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης καταγγέλλει στους φοιτητές και σπουδαστές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΤΕΙ Σερρών, μέσω διμερών συμφωνιών που έχει με πανεπιστήμια της Ουκρανίας, στέλνει Ουκρανούς φοιτητές για «πρακτική άσκηση» σε χλιδάτα κρητικά ξενοδοχεία όπου δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας (ιδιωτική ασφάλεια, ελαστικό ωράριο) και με μεροκάματο πείνας 16 ευρώ τη μέρα, όπως επισημαίνει το ΜΑΣ που τονίζει ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός το περιστατικό αυτό δείχνει τι έρχεται από Σεπτέμβριο! Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδρύματα σε μεσάζοντα "δουλεμπορίου"».

Το ΜΑΣ τονίζει ότι το επόμενο διάστημα «το καθεστώς κινητικότητας σπουδαστών δηλαδή το σύγχρονο δουλεμπόριο που θα παίρνει και τη μορφή της μετανάστευσης "φτηνών πρακτικάριων" σε όποια χώρα το κεφάλαιο έχει ανάγκη, θα γίνει πραγματικότητα για τα περισσότερα ιδρύματα». Θυμίζει τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας στις συνόδους των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, όπου εξήγγειλε νέες αναδιαρθρώσεις που μπάζουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές και σημειώνει ότι «θέλουν να φτιάξουν την αυριανή βάρδια των φθηνών εργατών που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, για αυτό παραδίδουν κάθε πλευρά της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας στο κεφάλαιο».

«Το έδαφος έχει στρωθεί εδώ και καιρό. Αλλωστε ήδη κάποιοι από μας βιώνουν αυτή την κατάσταση, όπως οι πρακτικάριοι των ΤΕΙ. Χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουν 5μερο 8ωρο με μισθό 160 ευρώ το μήνα, δίνουν τζάμπα εργατικά χέρια σε εκατοντάδες επιχειρήσεις καλύπτοντας πόστα που ουδεμία σχέση έχουν με τις σπουδές τους (κάνουν θελήματα κλπ). Αυτός είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζουν για τους περισσότερους από τους αποφοίτους επιχειρήσεις - κυβέρνηση - ΕΕ με την ενεργή στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ