Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Εκτός παιδικών σταθμών 374 παιδιά

Σε απόγνωση λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 374 παιδιά λαϊκών οικογενειών στο Δήμο Πάτρας, 124 περισσότερα σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς της πόλης είναι κλιμακούμενα, αρχίζουν από 14,67 ευρώ και φτάνουν μέχρι 52,82 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κλιμακωτή αύξηση των παιδιών που τελικά δεν καταφέρνουν να εγγραφούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το 2008 έμειναν εκτός 180 παιδιά, το 2009 έμειναν εκτός 250 και φέτος έμειναν 374 παιδιά εκτός. Οι φετινές νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 800, όταν πέρσι οι αντίστοιχες ήταν 580. Συνολικά, το σύνολο των θέσεων για τους παιδικούς σταθμούς είναι 797 και οι αιτήσεις έφτασαν τις 1.171.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα για τις λαϊκές εργατικές οικογένειες λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί, αφού οι γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Την ίδια στιγμή πολλοί δήμοι δεν προσλαμβάνουν προσωπικό πατώντας πάνω στη νομοθεσία της κυβέρνησης, που δε δίνει τέτοια δυνατότητα. Ακόμα, κλείνουν τα βρεφικά τμήματα, γεγονός που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση νέα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Να θυμίσουμε ότι εξαιτίας της κτιριακής ...ένδειας οι 6 στους συνολικά 11 παιδικούς σταθμούς της Πάτρας στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Μάλιστα, παρά τις συνεχείς προτάσεις της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» για πρόγραμμα άμεσων απαλλοτριώσεων οικοπέδων και οικοδόμηση σύγχρονων σταθμών, αυτές δε βρίσκουν καμιά ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ).

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα σημειώνει πως «φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος έχουμε περισσότερες αιτήσεις. Ο πατραϊκός λαός οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απομονώσει την πολιτική που εκπορεύεται από μασκαρεμένες και μη παρατάξεις, πολιτική που του στερεί στοιχειώδη δικαιώματα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή:

  • Να δεχθεί στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής και της κρατικής περιουσίας.

Αμεσα πρέπει:

1. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει τη μεταφορά της ευθύνης για την προστασία και την αγωγή του παιδιού και των αντίστοιχων παιδικών σταθμών στην τοπική διοίκηση.

2. Να λειτουργήσουν αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς παιδικοί σταθμοί και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης βρεφών και νηπίων.

3. Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών παιδικών σταθμών που θα καλύψουν το συντομότερο δυνατό όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε θα λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί (2013-06-22 00:00:00.0)
Εκτός σταθμών 1 στα 3 παιδιά στην Πάτρα (2010-09-08 00:00:00.0)
Λαϊκό δικαίωμα οι παιδικοί σταθμοί (2010-08-05 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο τα νέα ζευγάρια (2008-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ