Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στην τρομοκρατία

Συλλαλητήρια και αποκλεισμό δρόμων πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές σε Χανιά και Ηράκλειο. Την ωμή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο 4ο ΕΛ Χανίων καταδικάζουν φορείς της πόλης

Κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, αλλά και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση διαδηλώνουν σήμερα Τρίτη οι μαθητές στα Χανιά, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Χανίων, που συνεδρίασε χτες, οι μαθητές από το 2ο, 3ο και 8ο Ενιαία Λύκεια θα αποκλείσουν στις 10 το πρωί τη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Το 4ο ΕΛ θα κλείσει την Αποκορώνου, ενώ το 7ο ΕΛ την Ακρωτηρίου. Στη συνέχεια όλοι μαζί, στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγοράς και θα πορευτούν προς τη Νομαρχία και τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, υπό κατάληψη τελούν τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο και 8ο ΕΛ Χανίων, τα 2ο, 3ο και 4ο ΤΕΕ Χανίων, το ΕΛ Βάμου και το ΕΛ Αλικιάνου.

Απάντηση στην τρομοκρατία κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας δίνουν σήμερα και οι μαθητές στο Ηράκλειο, όπου το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων αποφάσισε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι και θα ξεκινήσει από το 3ο Λύκειο. Επίσης, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη βίαιη και τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους μαθητές του 4ου ΕΛ Χανίων, όπου με την εισβολή εισαγγελέα και ΜΑΤ στο χώρο του σχολείου, αλλά και τον ξυλοδαρμό των μαθητών προσπάθησαν να «σπάσουν» την κατάληψη.

Πάντως, η ωμή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με εντολή του εισαγγελέα και την ανοχή του λυκειάρχη του 4ου ΕΛ Χανίων, στο χώρο του σχολείου έχει προκαλέσει τη γενικευμένη αντίδραση και καταδίκη των μαζικών φορέων των Χανίων. Σε ανακοίνωση το 15μελές του 4ου ΕΛ επισημαίνει ότι «δεν είμαστε ούτε δολοφόνοι ούτε εγκληματίες για να μας αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε απλά μαθητές που δε θέλουν διαπαιδαγώγηση η οποία στηρίζεται στη βία, τον αυταρχισμό, αλλά αγωνίζονται για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που θα παρέχει δωρεάν παιδεία, ολόπλευρη μόρφωση, ένα σχολείο για όλους».

Την επέμβαση της αστυνομίας στο σχολείο τους καταδικάζει και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΕΛ Χανίων, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα των καταλήψεων είναι πρόβλημα της σχολικής κοινότητας και απ' αυτή πρέπει να λυθεί». Παρ' όλα αυτά δηλώνει την αντίθεσή του με τις καταλήψεις και καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους χωρίς κλείσιμο των σχολείων, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι καταλήψεις «φέρνουν σε αντίθεση τους μαθητές με τους φυσικούς τους συμμάχους που είναι οι καθηγητές και οι γονείς τους».

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασίας (τρεις πρώτες πρωινού, τρεις πρώτες απογευματινού ωραρίου) κάθε φορά που παρεμβαίνουν στο χώρο του σχολείου δικαστικές και αστυνομικές αρχές, όσο διαρκούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις.

Τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση, που αντιμετώπισε τα παιδιά σαν κοινούς εγκληματίες, καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Χανίων, επισημαίνοντας ότι «μ' αυτές τις μορφές τρομοκράτησης το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν όλο και πιο καθαρά το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Οι εργαζόμενοι των Χανίων δε θα επιτρέψουν να περάσει η νέα φασιστική επίθεση ενάντια στα 15χρονα παιδιά μας. Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι κοινός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ