Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Καλοκαιρινή ταλαιπωρία των καρκινοπαθών

Υποχρεώνονται να μετακινηθούν στην Αθήνα για θεραπεία, καθώς λήγει η σύμβαση του επικουρικού γιατρού στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Χωρίς ογκολόγο γιατρό μένει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς του νησιού να αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο για την Αθήνα για να κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες.

Αυτή η οδυνηρή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επάνδρωσης των επαρχιακών νοσοκομείων με επικουρικούς - αντί για μόνιμους - γιατρούς, που σε συνδυασμό με τη μη ανάπτυξη ογκολογικών τμημάτων στην περιφέρεια, έχει σαν αποτέλεσμα το 9,5% του ελληνικού πληθυσμού να μένει ακάλυπτο από ογκολογικά κρεβάτια και το 63% των ασθενών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση των υπηρεσιών αντικαρκινικών θεραπειών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 5ο Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας, που έγινε το Δεκέμβρη του 2009. Πριν ένα χρόνο η θέση του ογκολόγου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης πληρώθηκε με τον επικουρικό γιατρό Ηλία Νικολαΐδη, του οποίου η σύμβαση λήγει στις 13.8.2010. Παρά τις, πριν ένα χρόνο, υποσχέσεις ότι θα γίνει προκήρυξη μόνιμου γιατρού, τελικά η κατάσταση καλύφθηκε με τον επικουρικό, του οποίου τώρα τελειώνει η θητεία. Ετσι και οι καρκινοπαθείς της Μυτιλήνης θα αναγκαστούν να μπουν στην πεπατημένη των άλλων καρκινοπαθών, που αναζητούν θεραπείες στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το Δεκέμβρη του 2009, τα νησιά του Αιγαίου κατέχουν - λόγω των ελλείψεων ογκολογικών κρεβατιών - τη δεύτερη θέση στις μετακινήσεις καρκινοπαθών προς τα αστικά κέντρα, για θεραπείες με ποσοστό 45,2%. Προηγούνται τα Ιόνια νησιά με ποσοστό 63,3% και έπεται η Πελοπόννησος με ποσοστό 30,8%.

Η νομαρχιακή παράταξη στη Λέσβο που στηρίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανεύθυνη και απάνθρωπη στάση του υπουργείου Υγείας και ζητά την «άμεση λύση του προβλήματος με παράταση της σύμβασης του ογκολόγου γιατρού ή ενδεχομένως με πρόσληψη επικουρικού γιατρού της ίδιας ειδικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ