Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΤ
Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τη διαφήμιση

Εντοπίστηκε πλήθος παραβιάσεων των διαδικασιών

Πλήθος παραβιάσεων των προβλεπόμενων διαδικασιών διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμά του για την υλοποίηση του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ την περίοδο 2008 και 2009. Το πόρισμα παραδόθηκε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, που το διαβίβασε στον εισαγγελέα Εφετών Αθήνας για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο Οργανισμός. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΤ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να εξακριβωθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες υπαλλήλων και στελεχών του.

Από το πόρισμα διαπιστώνεται ότι την τελευταία τριετία το κόστος των διαφημιστικών ενεργειών του ΕΟΤ ξεπέρασε κατά περίπου 76,4 εκατ. ευρώ τις εγκεκριμένες πιστώσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, τα διαπιστωμένα χρέη του ΕΟΤ ανέρχονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ. Οι διαφημιστικές δαπάνες είχαν αυξηθεί και επί κυβέρνησης ΝΔ μετά από την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, καθώς η προβολή της χώρας στο εξωτερικό τους γλιτώνει από έξοδα και ενισχύει ευθέως τη δραστηριότητά τους. Κάτι που θεωρούν, μεταξύ πολλών άλλων ακόμη, ως αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και όχι ως ενίσχυση. Την ίδια σκοπιμότητα υιοθετεί και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον αρμόδιο υπουργό Π. Γερουλάνο να επιδίδεται σε μια «συμμαχία» προβολής με την ενεργοποίηση διαφημιστών και καναλαρχών. Το σχέδιο προβολής και συνεργασίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ο έλεγχος των Επιθεωρητών διαπίστωσε επίσης: Ανυπαρξία σχεδίου διαφημιστικών ενεργειών, απευθείας αναθέσεις μετά από προτάσεις ενδιαφερομένων, μη έλεγχο των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, αδιαφανείς διαδικασίες, προχρονολογήσεις συμβάσεων για λόγους νομιμοφάνειας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μη σύννομη σύναψη συμβάσεων, ελλειμματική διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού λόγω της μη πρόβλεψης στις συμβάσεις όρων και ρητρών που ορίζει η νομοθεσία (π.χ. μη υποβολή εγγυητικών επιστολών, ποινικές ρήτρες καθυστέρησης κλπ.).

Επίσης, αναφέρεται ότι ήταν γραφειοκρατική και χρονοβόρα η έγκριση των διαφημιστικών ενεργειών, ενώ πολλές φορές τα πρόσωπα που εισηγούνταν τις διαφημιστικές ενέργειες, εισηγούνταν και για την έγκρισή τους και αναλάμβαναν την υλοποίησή τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ