Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Πακέτο» γενικού ξεπουλήματος

Διεθνείς τράπεζες σε ρόλο συμβούλου, προσλαμβάνει η κυβέρνηση. Το άνοιγμα ολόκληρου του πακέτου, αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Σε ρόλο «συμβούλου» της κυβέρνησης διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι και άλλα μονοπώλια του κλάδου αναλαμβάνουν το έργο της αποτίμησης της κρατικής περιουσίας στις τράπεζες, ενώ στη συνέχεια θα της υποδείξουν τους τρόπους και τα σχήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν και το συνολικό πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κλιμακώσουν από τώρα και για τα επόμενα χρόνια σε εφαρμογή και του μνημονίου τους με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Λιμάνια, αεροδρόμια, μεταφορές (ΟΣΕ), οδικά δίκτυα, νευραλγικές υποδομές, όπως οι ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ, τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και με πρώτες σε χρονολογική σειρά τις τράπεζες (ΑΤΕ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.) μπαίνουν στη λίστα, εκχωρούνται σε πακέτο ή μεμονωμένα στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι συγχωνεύσεις - ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν και νέες μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ειδικά για τις τράπεζες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πακτωλό από κρατικό χρήμα και άλλες ενισχύσεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε:

  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Η πρόσληψη «δύο ή τριών διεθνών τραπεζών» σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης, τους οποίους θα ανακοινώσουν την ερχόμενη βδομάδα. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι ανοίγουν το παιχνίδι σε κοιναγορίτικα ή και άλλα μονοπώλια, τα οποία και θα αποκτήσουν πλήρη γνώση για τα δεδομένα του ντόπιου τραπεζικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα». Δηλαδή, και της πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς (εξαγορά ΑΤΕ - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), όπως και «εναλλακτικές λύσεις», όπως αυτή που «διαρρέουν» για τετραπλή συγχώνευση (ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - Τράπεζα Αττικής). Είναι φανερό ότι το παραπάνω είναι το πρώτο βήμα για την παράδοση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρου του επιχειρηματικού σχήματος σε ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Ανοίγει συνολικά ο φάκελος των ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες (με βάση το μνημόνιο) θα συγκεντρώνουν ποσά ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Για καθένα από τα συγκεκριμένα κομμάτια θα προσληφθούν «σύμβουλοι» - ιδιώτες, που θα «τρέξουν» τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ακίνητη δημόσια περιουσία: Συγκροτείται ειδική κυβερνητική ομάδα σε επίπεδο ΓΓ και στελεχών υπουργείων για παραπέρα εξειδικεύσεις. Στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τυχόν σκοπέλους, να μεθοδεύσουν ακόμη και τον αποχαρακτηρισμό φιλέτων δημόσιας γης, που στη συνέχεια θα δώσουν για εμπορική αξιοποίηση σε ιδιώτες
  • Νομοθετικό οπλοστάσιο: Θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η κατεύθυνση είναι να γίνει περισσότερο ευέλικτος με τη σύντμηση των διαδικασιών, τυχόν νομικών και άλλων εμποδίων, όπως σε περιφερειακά αεροδρόμια και άλλους, όπου σήμερα δεν υπάρχει εταιρική δομή.
Φάκελος «ιδιωτικοποιήσεων»

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει προσχωρήσει τις σχετικές μεθοδεύσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται:

ΟΣΕ : Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα αναλάβει και τη διοίκηση - εκχώρηση σε ιδιώτες των εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο Πεδίο και στη Θεσσαλονίκη - κλείσιμο «ζημιογόνων δρομολογίων» - παραχώρηση σταθμών και ακινήτων σε ιδιώτες.

Λιμάνια: Σήμερα το Δημόσιο έχει το 74% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και το 100% στα «περιφερειακά λιμάνια». Το σκηνικό ανατρέπεται πλήρως με τη δημιουργία μιας ή περισσότερων εταιρειών, όπου θα συγχωνευθούν τα λιμάνια της χώρας. Η νέα ή οι νέες εταιρείες θα περάσουν σε πακέτο στο χρηματιστήριο, δηλαδή σε ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης προβλέπουν «συμπράξεις» με ιδιώτες και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λιμάνια.

Αεροδρόμια: Για το «Ελ. Βενιζέλος» εξετάζουν τη δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο ποσοστών του Δημοσίου (σήμερα 55%). Επίσης τη χρονική επέκταση της σημερινής σύμβασης παραχώρησης στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Κολεγιές και συμπράξεις με ιδιώτες ετοιμάζουν, όπως και για τα λιμάνια, και στα «περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας».

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Θα εκχωρήσουν και νέα πακέτα σε ιδιώτες. Στις προθέσεις τους είναι και νέα συγχώνευση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και επαρχιακών εταιρειών.

Ενέργεια: Ξαναμοιράζουν την τράπουλα, εκχωρώντας ποσοστά η προχωρώντας σε συμπράξεις με ιδιώτες σε ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - ΕΛΠΕ.

Επικοινωνίες: Πώληση ποσοστών στα ΕΛΤΑ, και συμπράξεις παραχώρησης στο φάσμα συχνοτήτων.

Ακίνητη περιουσία: Προκρίνεται η συγχώνευση ΚΕΔ - ΕΤΑ - «Ολυμπιακά Ακίνητα», ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα εισαγωγής της ενιαίας εταιρείας στο χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπουν τη εκχώρηση φιλέτων δημόσιας γης. Ιδρύονται ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση μεγάλων στοιχείων (Ελληνικό και Τατόι). Για τα «Ξενία» ετοιμάζονται να τα παραδώσουν μεμονωμένα ή σε πακέτο στους ιδιώτες κ.ά.

«Εταιρικά» φορτηγά - ιδιωτικά αεροδρόμια

Η «απελευθέρωση» των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ο εναέριος έλεγχος με την παράλληλη αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η «οδική ασφάλεια», είναι τα τρία νομοσχέδια του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας και αναμένονται να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα, μεθαύριο Δευτέρα.

Στο νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπει ότι στο εξής θα γίνονται μόνο από οργανωμένες εταιρείες (ΑΕ και ΕΠΕ), είτε της Ελλάδας, είτε άλλης χώρας - μέλους της ΕΕ. Στις εταιρείες θα μπορούν να ενταχθούν και παλιοί ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης, μόνο, που, όπως φαίνεται, η παραπάνω «πρόνοια» λαμβάνεται, προκειμένου να τους «χρυσωθεί το χάπι», αφού η μεγάλη τους πλειοψηφία δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιρειών, ενώ σε πέντε χρόνια το αργότερο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά κονδύλια, για αντικατάσταση του στόλου τους με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα. Οσον αφορά στα κόμιστα, στο εξής θα καθορίζονται από τις συνθήκες της «ελεύθερης» αγοράς...

Σε ανάλογη κατεύθυνση, κινείται η κυβέρνηση και στο νομοσχέδιο περί «Οδικής Ασφάλειας», όπου φαίνεται να αίρονται μια σειρά περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη λειτουργία των πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και αλλαγές στον τομέα του τεχνικού ελέγχου και στην ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων, προμηνύοντας νέα «χαράτσια», ιδιαίτερα για τους κατόχους παλαιότερων μοντέλων.

Τέλος, στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, προβλέπεται και η είσοδος ιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ