Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΣΤΑΡΙΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αντέχουν και σε σενάρια καταστροφής!

Ικανοποιημένοι δηλώνουν κυβέρνηση - Κομισιόν - τραπεζίτες - πλουτοκρατία. Κάτω από τον πήχη η ΑΤΕ που προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου

Εργαλείο για παραπέρα ανακατατάξεις στις τράπεζες με συγχωνεύσεις, εξαγορές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι τα λεγόμενα τεστ κόπωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργήθηκαν με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες είναι απλές τροχιοδεικτικές βολές, ενόψει και της επόμενης «άσκησης προσομοίωσης» που θα διενεργήσουν το φθινόπωρο με διαφορετικά κριτήρια και ανάλογα με τις βλέψεις των ισχυρότερων κοιναγορίτικων μονοπωλίων.

Η θετική αξιολόγηση του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματικότητα σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα: Οτι δηλαδή η πλουτοκρατία, τα κέρδη τους και η ανταγωνιστικότητά τους θα πάνε από το καλό στο καλύτερο, ακόμη και στην περίπτωση που η καπιταλιστική κρίση αφήσει ακόμη περισσότερα συντρίμμια εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Να σημειωθεί το γεγονός ότι το «τεστάρισμα» γίνεται στη βάση συγκεκριμένων, αλλά υποθετικών σεναρίων γύρω από ζητήματα που αφορούν στο βαθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, του «κινδύνου» μη αποπληρωμής κρατικών ομολόγων που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους οι διάφορες τράπεζες, σε σενάρια σχετικά με το βαθμό διόγκωσης των δανείων που βγαίνουν στο «κόκκινο» εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων κ.ο.κ. Με βάση αυτά τα σενάρια που μπορεί να είναι «ελαστικά» ή ενδεχομένως και «ακραία», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η πλουτοκρατία είναι σε θέση να βγάλει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα που οι ίδιοι επιθυμούν και επιδιώκουν.

Από το τεστάρισμα πέρασαν 6 ντόπιες τράπεζες (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Κάτω από τον πήχη της προσδιοριζόμενης επάρκειας κεφαλαίων - και με βάση αυτά τα σενάρια - βρέθηκε η Αγροτική Τράπεζα. Να σημειωθεί πως όλοι οι τραπεζικοί όμιλοι έβαλαν χέρι στο κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, τα οποία και αποτέλεσαν αποφασιστικό εργαλείο στήριξης και για το τεστ.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές. Να σημειωθεί επίσης ότι το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άμεσα ξεκινά και η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη 10 δισ. ευρώ, ποσά που θα πληρωθούν και μάλιστα με τοκογλυφικούς όρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την περίπτωση της ΑΤΕ σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης που θα υλοποιηθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη του 2010. Είναι φανερό ότι σκοπεύουν να βγάλουν στο σφυρί τις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου. Επίσης θα προχωρήσουν και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτή (αίφνης βρέθηκε χρήμα) μόνο και μόνο για να την εκχωρήσουν στη συνέχεια «καθαρή» στους ιδιώτες.

Αισιόδοξος για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια δήλωσε ότι «έχουμε διαβεί το Ρουβίκωνα» και ότι στο «επόμενο διάστημα πιθανόν θα έχουμε περαιτέρω βελτίωση».

Ικανοποιημένοι από τα τεστ δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που καλούν τις τράπεζες, που απέτυχαν, να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από τις 91 τράπεζες που ελέγχθηκαν κάτω από τον πήχη βρέθηκαν οι 7 (μια γερμανική, 5 μικρού μεγέθους ισπανικές και η ΑΤΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ