Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μετά τις 7 Αυγούστου η συζήτηση για την κρίση

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Σε σύνοδο των ηγετών της Ενωσης της Νοτίου Αμερικής-Unasur το συντομότερο δυνατόν» για την εξεύρεση πιθανής διεξόδου στην επικίνδυνη κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Βενεζουέλας και Κολομβίας, κάλεσαν οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ενιαίας Αγοράς τoυ Νότου-Mercosur αλλά και οι ηγέτες των συνεργαζόμενων χωρών που πήραν μέρος στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Χουάν, στη βορειοδυτική Αργεντινή.

Πρόκειται για επανάληψη ουσιαστικά της έκκλησης που απηύθυναν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Unasur, οι συνομιλίες των οποίων κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μετά από έκκληση της Βενεζουέλας, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Προφανώς το συντομότερο δυνατόν μετατίθεται μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, 7 Αυγούστου. Εξάλλου, πρόκειται για «κοινή πεποίθηση» μεταξύ της πλειοψηφίας των ηγετών της Νότιας Αμερικής, ότι οι σχέσεις των χωρών με την Κολομβία θα βελτιωθούν επί προεδρίας Σάντος, προσδιορίζοντας το πρόβλημα στον απερχόμενο αντιδραστικό πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο υπουργός της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στη Σύνοδο της Mercosur εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι θεωρεί πως η «κρίση θα ξεπεραστεί εντός των επόμενων ημερών» και ότι ο πρόεδρος Τσάβες δεν παρευρίσκεται για λόγους υγείας και διότι «παρακολουθεί μία δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη».

Βεβαίως αυτή η ...αισιοδοξία δεν συνάδη και πολύ με τα γεγονότα ότι ο Σάντος, ήταν το δεξί χέρι του Ουρίμπε και ενορχηστρωτής της πλειοψηφίας των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Κολομβίας και υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Ως υπουργός Αμυνας, ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής εισβολής στο Εκουαδόρ, το Μάρτη του 2008, στο πλαίσιο των «επιχειρήσεων καταδίωξης των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC», που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των FARC, Ραούλ Ρέγιες και 25 ακόμη ανθρώπων. Γι' αυτό ο εισαγγελέας του Εκουαδόρ Κάρλος Χιμένες έχει ζητήσει την έκδοσή του, ωστόσο μένει να φανεί αν τελικά αυτό θα ζητηθεί από την κυβέρνηση και τυπικά. Επίσης ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός ε.α. Φρέντι Παντίγια (γνωστός για πλείστα εγκλήματα κατά του λαϊκού κινήματος) χρίστηκε από τον Σάντος, νέος πρέσβης της Κολομβίας στον ΟΗΕ.

Τέλος, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και διαδηλώσεις πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτικοί της Κολομβίας ενάντια στην καταστροφική για το χαρακτήρα της δημόσιας Παιδείας πολιτική του απερχόμενου προέδρου, για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν αλλά και για το αναξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δασκάλων εξαιτίας των δραστικών περικοπών, εναντιωνόμενοι στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και απαιτώντας αύξηση 8% των αποδοχών και την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ