Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καταγραφή διαφωνιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τις διαφωνίες τους πάνω στη σημασία της πρόσφατης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αλλά και το καθεστώς του προτεκτοράτου κατέγραψαν και χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις των κρατών - μελών του.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο «υπό καμία συνθήκη» ούτε καν και μετά την τελευταία απόφαση της Χάγης που, όπως σημείωσε, ούτως ή άλλως δεν απαντά στην ουσία του ζητήματος του καθεστώτος. Ο Σέρβος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι είναι ασύλληπτο να γίνει η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «βάση» για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας την επανέναρξη διαλόγου με απώτερο στόχο την εξεύρεση μίας «ισορροπημένης λύσης αμοιβαία αποδεκτής».Υπενθύμισε ακόμη ότι η χώρα του έχει υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κάλεσε όλες τις χώρες του Οργανισμού να το υποστηρίξουν.

Σε τοποθέτησή του με την ιδιότητα του «καλεσμένου» και όχι του εκπροσώπου χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Σκεντέρ Χισένι, κάλεσε όσες χώρες δεν το έχουν ακόμη αναγνωρίσει να το πράξουν, υποστηρίζοντας ότι είναι μη αναστρέψιμο το καθεστώς του προτεκτοράτου και ότι τάχα «είναι ώρα» να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

O επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Λαμπέρτο Ζανιέρ, υποστήριξε ότι μετά την απόφαση της Χάγης Σερβία και Πρίστινα θα πρέπει να αρχίσουν «εποικοδομητικό διάλογο», που θα είναι «πολύ σημαντικός» για την «περαιτέρω ανάπτυξη της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο», μολονότι παραδέχθηκε ότι η πρόοδος στο προτεκτοράτο «είναι πολύ αργή».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, υποστήριξε τις σερβικές θέσεις υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ή να αλλάξει η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει σαφώς τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο προτεκτοράτο, και ζήτησε την αυστηρή τήρησή της. Χαρακτήρισε «πηγή ανησυχίας» την κατάσταση, ιδιαίτερα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τέλος, τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία νομιμοποιείται η ανακήρυξη ανεξαρτησίας (όχι όμως και το καθεστώς...), δεν αλλάζει τίποτε γιατί το δικαστήριο προτίμησε να αποφανθεί επί τεχνικών ζητημάτων και όχι επί της ουσίας...

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ, Ρόζμαρι Ντι Κάπριο, υποστήριξε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «είναι βάση για τις μελλοντικές σχέσεις» Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών και ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι για την Ουάσιγκτον «ανεξάρτητη, πολυεθνοτική δημοκρατία»... Ενθάρρυνε, ως εκ τούτου, την αναγνώριση του προτεκτοράτου από όσες χώρες δεν το έχουν ακόμη πράξει.

Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας υποστήριξε την ιδέα «εποικοδομητικού» διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα μην υποστηρίζοντας ανοιχτά την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

Ο πρέσβης της Βραζιλίας κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ξαναρχίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες «για την κατανόηση των μεταξύ τους ζητημάτων το συντομότερο δυνατόν». Σημείωσε ωστόσο πως η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει «το πλαίσιο που καθορίζει τους όρους της διαπραγμάτευσης με σκοπό την εξεύρεση λύσης».

Ο Αυστριακός πρέσβης σχολίασε τα «επιτεύγματα» της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX). Ο Τούρκος πρέσβης καλωσόρισε την έκθεση του διοικητή της UNMIK, λέγοντας ότι δείχνει «τη σχετικώς ειρηνική» κατάσταση στην περιοχή. Ζήτησε όμως από τον ΟΗΕ να πάρει όλα τα μέτρα για τη συμφιλίωση Βελιγραδίου - Πρίστινας και την «πλήρη σταθεροποίηση» στην περιοχή.

Ο ομόλογός του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υποστήριξε την συνέχιση της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή και τη διατήρηση της απόφασης 1244. Οι πρέσβεις της Ουγκάντας και της Νιγηρίας υπογράμμισαν ως απαραίτητη τη συμμετοχή των δύο πλευρών σε νέο διάλογο για μία λύση «αποδεκτή σε όλες τις πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ