Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Πολιτική κρίση η δίωξη;

Πικετοφορία έξω από το δικαστήριο που ζητούν την καταδίκη του Πινοτσέτ

Associated Press

Πικετοφορία έξω από το δικαστήριο που ζητούν την καταδίκη του Πινοτσέτ
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Νέα κρίση με νομικές επιπλοκές και πολιτικές υπόγειες διαπλοκές είναι το μόνιμο μοτίβο της απόπειρας παραπομπής σε δίκη του πρώην συνταγματάρχη Αουγκούστο Πινοτσέτ, που βύθισε για 17 χρόνια τη Χιλή στο απολυταρχικό και φασιστικό σκοτάδι. Μία απόπειρα που ξεκίνησε στις 16 Οκτώβρη του 1998, όταν ο Πινοτσέτ νοσηλευόταν στο Λονδίνο και διατηρήθηκε για 503 μέρες στην επικαιρότητα όσο και η κατ' οίκον κράτησή του στη Βρετανία. Τώρα πια συνεχίζεται επί χιλιανού εδάφους.

Η νέα κρίση που απειλεί να αναστατώσει συθέμελα την ανάπηρη και καθυποταγμένη «δημοκρατία» στη Χιλή αφορά τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα και την προσαγωγή του σε δίκη, κατηγορούμενος για τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα υπό την ηγεσία του στο διάστημα 1973-1990, που διέταξε δικαστήριο του Σαντιάγκο την 1η Δεκέμβρη. Μία σύλληψη όμως που έπαψε να ισχύει μετά από την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης που έκανε τη Δευτέρα Εφετείο της Χιλής. Συγκεκριμένα, το τριμελές εφετείο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή έφεση που υπέβαλαν οι δικηγόροι του Πινοτσέτ στις 2 Δεκέμβρη, με το επιχείρημα ότι ο δικαστής Χουάν Γκούζμαν που έδωσε τη διαταγή της σύλληψης όφειλε να είχε ακούσει την κατάθεση του 85χρονου σήμερα πρώην δικτάτορα πριν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του.

Τώρα ένας νομικός αγώνας έχει ξεκινήσει μετά την έφεση που υπέβαλαν οι δικηγόροι που συνέταξαν το κατηγορητήριο. Μια έφεση που θα εκδικαστεί μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων στο Ανώτατο Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, το ίδιο που τον περασμένο Αύγουστο είχε αποφανθεί υπέρ της άρσης της ασυλίας που έχαιρε ο Πινοτσέτ ως ισόβιος γερουσιαστής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Πινοτσέτ υπήρξε υπεύθυνος για τις ωμότητες στις οποίες είχε επιδοθεί ένα απόσπασμα θανάτου που ανέλαβε δράση αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1973. Γνωστό ως «καραβάνι του θανάτου», το απόσπασμα αυτό έπαιρνε πολιτικούς κρατουμένους από τα κελιά των φυλακών και τους δολοφονούσε. Υπολογίζεται ότι δολοφόνησε 53 συνδικαλιστές και άλλα μέλη της αριστεράς.

Ωστόσο, η πιο σημαντική παράμετρος αυτής της δίωξης είναι η πολιτική διάστασή της. Οι νομικοί σύμβουλοι που υπερασπίζονται τα θύματα του Πινοτσέτ ήταν απολύτως ξεκάθαροι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αφού κατηγόρησαν ευθέως την κυβέρνηση του Προέδρου Ρικάρντο Αλαρκόν ότι ενδίδει στις πιέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που άσκησαν απίστευτη πίεση στους δικαστές και μάλιστα δεν προσπαθεί να προστατεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως επιβάλλει και το Σύνταγμα.

Δεν πρόκειται για πικραμένα λόγια κάποιων δικηγόρων τη στιγμή που χάνουν κάποια υπόθεση, αφού με αφορμή την κατ' οίκον σύλληψη του Πινοτσέτ είχαν ζητήσει επειγόντως σύσκεψη με την επιτροπή ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτή η παραπομπή σε δίκη προκαλεί αστάθεια στη χώρα με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες. Η απάντηση Λάγος ήταν λίγο απ' όλα... θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου και τότε η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να πείσει στις Ενοπλες Δυνάμεις ότι πια είναι ένα πολιτικό ζήτημα της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ