Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Δυναμική τηλεοπτική επανεμφάνιση Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά τη θύελλα των γεγονότων του περασμένου Οκτώβρη, έδωσε χτες ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στη συνέντευξη - ποταμό που παραχώρησε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου «Πάλμα», ο πρώην Πρόεδρος σημείωσε πως «δε φοβάται ούτε αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες για υπεξαίρεση και διοχέτευση κρατικών ποσών ύψους αρκετών δισ. δολαρίων «συνέχεια των προσπαθειών δαιμονοποίησής» του, ενώ κάλεσε τους Σέρβους ψηφοφόρους να τον τιμήσουν με την ψήφο τους στις σερβικές γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη, για να ανακοπεί η τρέχουσα επιδείνωση της οικονομίας και να μπει φράγμα στην αλματώδη ακρίβεια βασικών αγαθών, που είναι «αποτέλεσμα του πλιάτσικου ιδιωτικοποιήσεων» των νέων αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι και μεταδόθηκε χτες βράδυ, ο Μιλόσεβιτς καταφέρθηκε ενάντια στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και σημειώνοντας πως πρόκειται «για πολιτικό θεσμό, μέρος του οποίου είναι ο μηχανισμός γενοκτονίας κατά του σερβικού έθνους». Ερωτηθείς εάν φοβάται την παραπομπή του σε δίκη από ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας του με ενδεχόμενες κατηγορίες την κακή διακυβέρνηση της χώρας και τις ευθύνες που του αναλογούν από τους χειρισμούς της βοσνιακής σύρραξης και του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ο Μιλόσεβιτς απάντησε: «Κοιμάμαι με τη συνείδησή μου καθαρή. Δε φοβάμαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η 13χρονη διακυβέρνηση της χώρας έμοιαζε με μία ασταμάτητη μάχη... Μπορώ να πω ελεύθερα πως έμοιαζε με έναν λιονταρίσιο αγώνα, που είχε στόχο την προστασία του κράτους και των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτουν Σέρβοι, αλλά και ξένοι αξιωματούχοι σχετικά με υπεξαίρεση χρημάτων και διοχέτευση δισ. δολαρίων στο εξωτερικό, υποστήριξε πως «τέτοιες πληροφορίες ανταποκρίνονται στο πλαίσιο προσπαθειών δαιμονοποίησής του και στις προσπάθειες πιέσεων για συμβιβασμό».

Οσο για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη και τα γεγονότα της 5ης Οκτώβρη που οδήγησαν στην προεδρική ορκωμοσία του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο Μιλόσεβιτς εκτόξευσε τα πυρά του «κατά των ασφυκτικών πιέσεων, των απειλών για επέμβαση και αύξηση των κυρώσεων και του αμείλικτου πολέμου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», που άσκησαν ξένες δυνάμεις στη διάρκεια της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου. «Οι ξένες πιέσεις και οι απειλές ήταν οι πραγματικές ανωμαλίες αυτών των εκλογών... ως εκ τούτου οι εκλογές αυτές δεν ήταν δυνατόν να αντανακλάσουν τη βούληση του λαού» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος.

Με αφορμή την πρόσφατη επανεκλογή του στην κορυφή του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις επικείμενες σερβικές γενικές εκλογές, ο Μιλόσεβιτς κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν και να τον επαναφέρουν στην εξουσία, εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας της χώρας. «Δε χρειάζεται νομίζω» είπε χαρακτηριστικά ο Μιλόσεβιτς «να πω στους συμπολίτες μας πόσο πολύ ακρίβυνε το ψωμί, πού κυμαίνονται οι μισθοί... Δε χρειάζεται ούτε καν να τους εξηγήσω πόσο κοστίζουν τώρα τα βασικά αγαθά, ούτε τι βλέπουν σήμερα στην αγορά και τι υπάρχει στα διαμερίσματά τους. Πολύ απλά! Υπάρχει κανείς που δε βλέπει πόσο χειρότερα είναι σήμερα τα πράγματα σε σύγκριση με την κατάσταση που υπήρχε έως το τέλος του Σεπτέμβρη;». Και ο ηγέτης του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισε εκείνο το σημείο της συνέντευξης, εκτοξεύοντας τα πυρά του κατά της νέας κυβέρνησης, προβλέποντας πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν, «μια που η τρέχουσα οικονομική κατάσταση βαδίζει ολοταχώς προς τη δραματική αύξηση της φτώχειας, αποτέλεσμα του πλιάτσικου ιδιωτικοποιήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Ποζάρεβατς το Σάββατο η ταφή (2006-03-16 00:00:00.0)
ΤΙ ΚΑΝΕΙ «ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ»... (2006-03-15 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης (2001-04-06 00:00:00.0)
Επιχείρηση φορτώματος κατηγοριών στον Μιλόσεβιτς (2001-04-04 00:00:00.0)
O Κοστούνιτσα δίνει άλλοθι στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα (2000-10-25 00:00:00.0)
Ο Μιλόσεβιτς απορρίπτει τις κατηγορίες (1996-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ