Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Δεν έχουν χρήματα ούτε για εξετάσεις ζωής και θανάτου

Αμμοβολιστής με σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις επειδή δεν πρόλαβε να μαζέψει τα απαραίτητα ένσημα. Παρέμβαση έκαναν χτες οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά

«Ξαφνικά πριν από τρεις περίπου μήνες παρουσίασε πρόβλημα στα πόδια. Εχει αρχίσει να παραλύει λίγο λίγο. Δεν μπορεί πια να σταθεί όρθιος. Επειδή τον περασμένο χρόνο έκανε μόνο 65 μεροκάματα δεν μπορεί να σφραγιστεί το βιβλιάριό του. Πώς να δουλέψει τώρα στην κατάσταση που είναι; Εχουμε τρία μικρά παιδιά να θρέψουμε. Θέλουν να μας φτάσουν στα όρια της ξεφτίλας πια;».

Οι φράσεις είναι η «κραυγή αγωνίας» της Λίτσας, συζύγου του Γιώργου Ρ., 46 ετών, αμμοβολιστή. Ο ίδιος δεν μπορεί πλέον ούτε να καλομιλήσει καθώς έχει αρχίσει να παρουσιάζει και προβλήματα στην άρθρωση του λόγου. Για πέντε ένσημα (70 απαιτούνται με το νόμο Πετραλιά για το σφράγισμα του βιβλιαρίου του), από το τέλος του Φλεβάρη, όπως και χιλιάδες ακόμα εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, είναι ανασφάλιστος! Για ...«κακή του τύχη» τότε ακριβώς αρρώστησε. Τα χρήματα δεν υπάρχουν για να γίνουν οι εξειδικευμένες εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές κλπ.) ώστε να διαγνωστεί η ασθένεια και να αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να «αργολιώνει» μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των παιδιών του.

Ο Γιώργος Ρ. εντοπίστηκε από τα σωματεία της Ζώνης, αντιπροσωπεία των οποίων τον επισκέφτηκε προχτές το βράδυ μαζί με τον «Ρ» στο σπίτι του στο Πέραμα και χτες το πρωί έγινε δυναμική παρέμβαση από τα σωματεία και τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Μετά από την παρέμβασή τους, σήμερα το πρωί θα γίνει δωρεάν εισαγωγή του αμμοβολιστή στο νοσοκομείο.

Η περίπτωση του αμμοβολιστή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είναι από τα πρώτα θύματα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και ανάπτυξης, τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η Ζώνη επειδή η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και γενικά ο κλάδος του Μετάλλου οργανώνεται και λειτουργεί για την ενίσχυση των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, η υλοποίηση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων έχουν ως συνέπεια η ανεργία στη Ζώνη να έχει εκτοξευτεί, οι εργάτες και οι οικογένειές τους να βασανίζονται με φτώχεια, ανέχεια, να καταδικάζονται ακόμα και σε θάνατο. Χαρακτηριστικό του ταξικού μένους της κυβέρνησης είναι ότι προκειμένου να εφαρμόσει τη βάρβαρη πολιτική της, έφτασε να αρπάξει ακόμα και το δικαίωμα των εργατών να σφραγίζονται τα βιβλιάρια Υγείας τους με προϋπόθεση τα 25 ένσημα το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Γιώργου Ρ. είναι διαβητική και βέβαια δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα φάρμακά της. Χώρια ότι δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν τα εμβόλιά τους. «Με στείλανε, είπε η ίδια, στην υπηρεσία της Πρόνοιας (σ.σ. του Περάματος), όμως δεν έχει παιδίατρο»!

Τα συνδικάτα έχουν λόγο για καθετί που αφορά τον εργάτη

Την ώρα που οι οικογένειες των εργατών της Ζώνης λένε το ψωμί ψωμάκι, οι ...«πατριώτες» εφοπλιστές, των οποίων τα συμφέροντα όλες οι κυβερνήσεις έχουν αναγάγει σε «ιερό και όσιο», σε μία επίδειξη κερδοφορίας, σύμφωνα με τη «Lloyds List», το πρώτο 6μηνο του 2010, και βεβαίως εν μέσω κρίσης, παρήγγειλαν άλλα 122 πλοία, σε ξένα βεβαίως ναυπηγεία, αξίας 5 δισ. δολαρίων!

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών, Γιάννης Δεληγιάννης, δήλωσε σχετικά: «Η παρέμβαση αυτή ήταν η αρχή. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε - αναδεικνύοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στα σωματεία - ποιες οικογένειες εργατών της Ζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως υγείας, κινδύνους κατασχέσεων σπιτιών, κόψιμο ρεύματος, νερού και άλλα και μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα παρεμβαίνουμε δυναμικά.

Δεν αποδεχόμαστε τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας για να φορτώσουν στις πλάτες μας την καπιταλιστική κρίση. Δε δεχόμαστε να καταδικάζουν τις οικογένειές μας σε αδιέξοδα, για να θησαυρίζει το κεφάλαιο. Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, εντείνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς δημιουργούμε και τον απολαμβάνουν τα παράσιτα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τους ανέργους (2013-04-10 00:00:00.0)
Παράσταση χτες για τους ανέργους (2013-02-09 00:00:00.0)
Με απεργία διεκδικούν δουλιά για όλους (2004-02-04 00:00:00.0)
Χωρίς περίθαλψη οι άνεργοι της Ζώνης (2000-12-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης (1999-01-20 00:00:00.0)
ΟΧΙ άλλον εμπαιγμό! (1996-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ