Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Ηθελε αποχαρακτηρισμό 3.500 στρέμματων στο Σχιστό

Αναδασωτέα έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Λακώματα Σχιστού στο Πέραμα ήθελε να αποχαρακτηρίσει η Εκκλησία, αλλά η προσπάθειά της προσέκρουσε στην άρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η συγκεκριμένη έκταση διεκδικείται από την Εκκλησία, είναι προστατευόμενη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εμπίπτει στη ζώνη Α του όρους Αιγάλεω. Αναδασωτέα κηρύχτηκε στις 30/10/2006 με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο, η Εκκλησία με προσφυγή στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση της αναδάσωσης αλλά η αίτησή της απορρίφτηκε από το ανώτατο δικαστήριο. Η Εκκλησία εφαρμόζοντας την προσφιλή της μέθοδο να βαφτίζει το κρέας ως ψάρι, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η επίμαχη έκταση «ήταν ανέκαθεν χορτολιβαδική και γυμνή δασικής βλάστησης». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει επανειλημμένως άρση της αναδάσωσης για την εγκατάσταση διάφορων χρήσεων (βιομηχανικής ζώνης, νεκροταφείου Σχιστού, χώρου απόθεσης απορριμμάτων).

Οι ισχυρισμοί της Εκκλησίας κρίθηκαν αόριστοι από το ΣτΕ, καθώς δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν την επίμαχη έκταση αλλά εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου, το ΣτΕ στην υπ' αριθμό 2635/2010 απόφασή του υπενθυμίζει στην Εκκλησία τη συνταγματική αρχή που ορίζει ότι δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν, δεν αποβάλλουν το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφεί και πως «η υποχρέωση κήρυξης ορισμένης έκτασης ως αναδασωτέας δε συναρτάται, κατά το νόμο, προς τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ