Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Στάχτη το φοινικόδασος της Πρέβελης

Συνολικά κάηκαν 6.460 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης

Κρανίου τόπος το φοινικόδασος

ICON

Κρανίου τόπος το φοινικόδασος
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή πολλές περιοχές της Κρήτης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, της ανυπαρξίας μιας πολιτικής προληπτικής προστασίας των δασών και πλήρους στελέχωσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καλούνται να δώσουν τη μάχη της πυρόσβεσης πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους και χωρίς τα βασικά μέσα και τις απαιτούμενες δυνάμεις. Είναι η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα και δημόσια περιουσία προς εκποίηση στους ιδιώτες, επιτρέποντας στους καταπατητές να λυμαίνονται το δασικό μας πλούτο.

Θύμα αυτή τη φορά της πολιτικής αυτής έπεσε η προστατευμένη περιοχή της Πρέβελης με το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος, που έχει σε μεγάλο μέρος αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 5.20 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θέση Γιαννιού, μεταξύ Πρέβελης και Λευκωγείων στο Δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου, καθώς και στην αγροτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό Ροδάκινο.

Από την πυρκαγιά απειλήθηκε και η Μονή που βρίσκεται εκεί λόγω της έκτασης που πήρε η φωτιά από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή και πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν αποκλειστικά επίγειες δυνάμεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι κρατούσαν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.ά.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης από κονδύλια που θα εκταμιευτούν από το ΕΤΕΡΠΣ.

Επίσης, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Σελάκανο Ιεράπετρας, στην περιοχή Ακούμια στο Ρέθυμνο και στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Πρέβελη κάηκαν 1.000 στρέμματα δασικής και 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στο Ροδάκινο αποτεφρώθηκαν 50 στρέμματα δασικής, 400 στρέμματα γεωργικής και 350 χορτολιβαδικής έκτασης. Στα Ακούμια, κάηκαν 140 στρέμματα χορτολιβαδικής και 20 γεωργικής έκτασης ενώ στο Σελάκανο, όπου ήταν η τρίτη φορά μέσα σ' ενάμιση μήνα που εκδηλώθηκε φωτιά, αποτεφρώθηκαν 500 στρέμματα δασικής έκτασης.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν και χτες μέχρι αργά ο βράδυ στα σημεία των πυρκαγιών υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Ο βαθμός ετοιμότητας σ' όλη την Κρήτη για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι σε ύψιστο βαθμό, στο 4 συγκεκριμένα.

Σε σχέση με τον νεκρό 55χρονο άνδρα που εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής, από συγχωριανούς του σε αγροτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό Ροδάκινο όπου είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, ο ιατροδικαστής κ. Παπαδομανωλάκης προσανατολίζεται στο ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα λοιπόν και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, ο θάνατός του δεν οφείλεται στις αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά, αλλά ούτε και σε ατύχημα λόγω της φωτιάς. Ωστόσο, περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ