Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Τεχνητή ισοπαλία»

ΣΙΔΝΕΪ.--

Οι εκλογές του Σαββάτου απέστειλαν πολλαπλά μηνύματα και κυρίως προς το μέχρι πρότινος Εργατικό Κόμμα, καθώς βάσει των αποτελεσμάτων προέκυψε μία Βουλή χωρίς αυτοδυναμία, για πρώτη φορά από το 1940, όπου ούτε το Εργατικό Κόμμα ούτε ο συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικού Κόμματος κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών. Κατά τους αναλυτές, τα αποτελέσματα οδηγούν τη χώρα σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Ουσιαστικά όμως, αποκαλύπτουν τη σφοδρή κρίση της ολιγαρχίας της Αυστραλίας, μία ολιγαρχία που έχει ήδη προκαλέσει ένα «πραξικόπημα» με την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 72 έδρες έναντι 69 για το Φιλελεύθερο - Εθνικό Συνασπισμό του Τόνι Αμποτ, όπως μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ κατά τις προβλέψεις ο καθένας θα καταλάβει 72-73 έδρες όταν για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απαιτούνται 76 έδρες επί συνόλου 150. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, οι δύο παρατάξεις θα πρέπει να προσεγγίσουν τους τρεις ανεξάρτητους και τον έναν βουλευτή των πρασίνων που αναδεικνύονται σε «ρυθμιστές».

Η Τζούλια Γκίλαρντ, 48 ετών, η οποία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ανατρέποντας τον προκάτοχό της Κέβιν Ραντ από την ηγεσία των Εργατικών, δήλωσε ότι το κόμμα της δε θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που χρειαζόταν ενώ σύμφωνα με το βρετανικό BBC οι επαφές και των δύο πλευρών με τους ανεξάρτητους βουλευτές έχουν αρχίσει.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μία σημαντική ήττα για τους Εργατικούς, μετά την ευρεία νίκη του Ραντ το 2007, με την οποία δόθηκε τέλος στην 11ετή διακυβέρνηση του συντηρητικού Τζον Χάουαρντ, ενώ προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ