Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Προειδοποιητικές βολές» του κεφαλαίου προς την κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το «αρνητικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, συνεχίζεται παρά τα «εξαιρετικά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας», που καταδεικνύουν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει η Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

Καθώς φαίνεται η πλάστιγγα «γέρνει» για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) καθώς οι «αμφιβολίες» του γερμανικού κεφαλαίου ως προς την «απόδοση» και την «αποτελεσματικότητά» του έχουν μάλλον μετατραπεί σε βεβαιότητες. Εξάλλου, εδώ και καιρό, το γερμανικό κεφάλαιο έχει δείξει την προτίμησή του σε έναν ευρύτερο συνασπισμό, με τη συμμετοχή ει δυνατόν και των Πράσινων, συνασπισμό που θα αποτελέσει «δικλίδα ασφαλείας» για την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη επιβολή των μέτρων λιτότητας. Ετσι, η πίεση, ασφυκτική πια, ασκείται κυρίως μέσω των δημοσιευμάτων και των δημοσκοπήσεων που τελικά διαμορφώνουν την κοινή γνώμη αλλά και της ευθείας επίθεσης εκ μέρους «γιγάντων» της γερμανικής οικονομίας μέσω ολοσέλιδων δημοσιεύσεων.

Τελευταίο κρούσμα είναι η μετωπική επίθεση από περίπου 40 μεγαλοκαπιταλιστές της γερμανικής οικονομίας για την επιβολή φορολογίας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, επισείοντας το «φάσμα της αποβιομηχάνισης της χώρας».

«Μια πολιτική που έγκειται στο να ενισχύεται ο κρατικός προϋπολογισμός με την επιβολή νέων φόρων στην ενέργεια ισοδυναμεί με μπλοκάρισμα των σημαντικών επενδύσεων για το μέλλον», γράφουν οι ηγέτες αυτοί σε κείμενο που αποκαλύφθηκε πριν την επίσημη ολοσέλιδη καταχώρησή του από την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Μια βιαστική έξοδος από την πυρηνική ενέργεια θα κατέστρεφε κεφάλαιο δισεκατομμυρίων ευρώ», προειδοποιούν οι συντάκτες του κειμένου, μεταξύ αυτών οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων EON, RWE και του σουηδικού «Vattenfall», γιγάντων της βιομηχανίας, όπως οι BASF, «Bayer» και «ThyssenKrupp», των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων «Metro», του ομίλου μέσων ενημέρωσης «Bertelsmann», κ.ά. Μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δέχεται και εξ οικείων βέλη καθώς στους υπογράφοντες περιλαμβάνεται ακόμη ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, ο οποίος θεωρείται πως «πρόσκειται στην Μέρκελ».

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται για την καγκελάριο Μέρκελ είναι οι δηλώσεις ενός επικεφαλής μιας από τις τριάντα μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί και ο οποίος χαρακτήρισε το κείμενο αυτό «προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση». «Είτε θα περάσει, είτε θα χάσει την υποστήριξή μας», είναι οι χαρακτηριστικές τους δηλώσεις στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Στο μεταξύ και οι συνεχείς δημοσκοπήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία της εικόνας μίας «κυβέρνησης σε ελεύθερη πτώση». Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προηγείται πλέον σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Το SPD υποστηρίζει το 32% των Γερμανών, ενώ το CDU και το αδελφό CSU υποστηρίζει το 31%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ