Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Να μη σταματήσει κανείς τις σπουδές για οικονομικούς λόγους

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΕΕΚ έκαναν χτες οι σύλλογοι σπουδαστών και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Μέτρα για την ανακούφιση των σπουδαστών σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ απαίτησαν, με τη χτεσινή τους παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), εκπρόσωποι του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ), του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων στο χώρο αυτό της κατάρτισης είναι ότι στα ιδιωτικά ΙΕΚ δε δείχνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αν οι σπουδαστές δεν έχουν πληρώσει τα δίδακτρα της νέας χρονιάς, ενώ σε πολλές πόρτες ιδιωτικών σχολών υπάρχουν σεκιουριτάδες με καταλόγους που γράφουν ποιος πλήρωσε και ποιος όχι! Οπως δήλωσε στον «Ρ» η Κατερίνα Καλαβρούζου, πρόεδρος του ΣΥΣΠΙΣ, «για πολύ κόσμο είναι η εύκολη λύση να πάει στο ΙΕΚ, είναι δύο χρόνια και ψάχνει για να βρει γρήγορα δουλειά, γιατί τη χρειάζεται». Πατώντας σε αυτή την ανάγκη οι έμποροι της γνώσης πουλάνε εκπαίδευση με 4.500 και 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ στην πρακτική άσκηση υπάρχει υπερεκμετάλλευση, αφού οι σπουδαστές δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ ή ακόμα και χωρίς χρήματα, ανασφάλιστοι χωρίς δικαιώματα.

Την ίδια ώρα τα δημόσια ΙΕΚ είναι δημόσια μόνο στον τίτλο. Οπως περιέγραψε ο Δημήτρης Καλαντώνης, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ, «τα δίδακτρα είναι περίπου 370 ευρώ το εξάμηνο. Αμα υπολογίσουμε σημειώσεις και βιβλία, για να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του μαθήματος, το ποσό ανεβαίνει κατακόρυφα. Δουλεύεις το πρωί, κάνεις το μάθημά σου το απόγευμα, έχεις νοίκια, φως, νερό, τηλέφωνο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό εξαθλιώνει ακόμα και το σπουδαστή που εργάζεται. Και στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές των ΙΕΚ εργάζονται». Επιπλέον, οι σπουδαστές που είναι σε ΙΕΚ εκτός Αττικής δεν καλύπτονται απ' το πάσο, το οποίο έχει και όριο ηλικίας τα 22 χρόνια.

Στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν και εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων. Ο Νίκος Θεοδωράκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), τόνισε ότι τα δίδακτρα στα ΙΕΚ αποτελούν μια ακόμα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, ενώ ο Νίκος Τάκας, μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, σημείωσε πως πρέπει να «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να τελειώσουν τη σχολή τους οι σπουδαστές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Μέτρα για τους σπουδαστές τώρα

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΟΕΕΚ και παρέδωσαν υπόμνημα, το οποίο θα δοθεί και στο υπουργείο Παιδείας, με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ. Κανένας σπουδαστής να μην παρατάει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών.
  • Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων.
  • Κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου συγκοινωνιών (ΠΑΣΟ) για όλους τους σπουδαστές.
  • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δωρεάν πιστοποίηση με το πέρας των σπουδών.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «ο ΟΕΕΚ μας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει καμιά διάταξη ή εγκύκλιος που να αναγκάζει τους σπουδαστές να πληρώνουν συγγράμματα ή φωτοτυπίες, παρόλο που αυτή η κατάσταση στα ΙΕΚ είναι ο σταθερός κανόνας. Κρατάμε αυτήν τη διατύπωση από τον ΟΕΕΚ και λέμε στους σπουδαστές να μη δεχτούν να δώσουν ούτε 1 ευρώ από την τσέπη τους για συγγράμματα και παρελκόμενα». Τέλος, τονίζει, ότι το επόμενο διάστημα, «συνεχίζουμε» «ενιαία και πιο δυναμικά δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση και ενημέρωση των σπουδαστών, στη δημιουργία επιτροπών αγώνα, στην ενδυνάμωση των Συλλόγων, στην επαφή των σπουδαστών με τα σωματεία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ