Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
«Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων»
  • Κινητοποίηση χτες, με πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στην παραπομπή σε δίκη των αγωνιστών μαθητών
  • Ανακοινώσεις συμπαράστασης από τον υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Mε τα συνθήματα «Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων», «Η τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς και μαθητές δε θα περάσει», μαθητές, γονείς και καθηγητές πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα δικαστήρια της Νέας Ορεστιάδας. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Βορείου Εβρου της ΚΝΕ και καταγγέλθηκε η προσαγωγή 80 και περισσοτέρων μαθητών σε δίκη, γιατί αγωνίστηκαν για μια καλύτερη Παιδεία. Παραβρέθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας και αντιπροσωπεία της Β' ΕΛΜΕ Εβρου.

Οι συγκεντρωμένοι, στη συνέχεια, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενημερώνοντας τους πολίτες για τη δίωξη σε βάρος των μαθητών και κατέληξαν στο Δημαρχειακό Μέγαρο, όπου θυροκόλλησαν ανακοίνωση - καταγγελία.

Το δικαστήριο ανηλίκων θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου, ωστόσο, από χτες άρχισαν να καλούνται για το θέμα, από την επιτηρήτρια ανηλίκων, οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους. Σε γραπτή δήλωσή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταμάτης Γκατζίδης, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανήλικοι μαθητές γιατί πραγματοποίησαν 2 μέρες κατάληψη στο σχολείο τους, διεκδικώντας μια καλύτερη εκπαίδευση (...) Ο στόχος τους είναι φανερός. Επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες στη συνείδηση των νέων και να τους τρομοκρατήσουν για να υλοποιείται χωρίς αντιστάσεις η αντιεκπαιδευτική τους πολιτική.

(...) Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους μαζικούς φορείς της περιοχή μας, να συντονιστούν και να αντιδράσουν τώρα, να καταδικάσουν τα νέα μαθητοδικεία, να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους και να απαιτήσουν να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των μαθητών. Κανέναν δεν πρέπει να τρομοκρατήσουν αυτές οι ενέργειες, αντίθετα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα που θα αντιπαρατεθεί στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού και θα διεκδικήσει το σχολείο των σύγχρονων αναγκών».

«Κάθε νέος εργάτης πρέπει να πάρει θέση για τα νέα μαθητοδικεία που στήνονται αυτές τις μέρες στον Εβρο», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και επισημαίνει: «Το σύγχρονο "έγκλημα" με βάση το οποίο σέρνονται οι μαθητές ομαδικώς στα δικαστήρια, είναι ο αγώνας τους για καλύτερη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αυτό το έγκλημα θεωρείται από τα πιο απεχθή για το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ οπότε και οι "πρόθυμοί" τους στη χώρα μας, φρόντισαν να τιμωρήσουν τους "εγκληματίες" μαθητές».

Η Γραμματεία Νέων στέκεται δίπλα στους διωκόμενους μαθητές και καλεί: «Τα Σωματεία, οι Σύλλογοι Κατάρτισης, οι νέοι εργάτες να θεωρήσουν δική τους υπόθεση και να καταδικάσουν τα νέα μαθητοδικεία, καθώς ο στόχος είναι πιο βαθύς. Στόχος τους είναι η τρομοκρατημένη νεανική συνείδηση, να περάσει η μοιρολατρία και ο φόβος στους μαθητές και αυτά να τους ακολουθούν σε όλη τη ζωή τους. Να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ