Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στενό «μαρκάρισμα» για απόσυρση του σερβικού σχεδίου...

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν στη Σερβία αξιωματούχοι από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία προκειμένου να αποσυρθεί το σχέδιο απόφασης που έχει στείλει το Βελιγράδι (από το τέλος Ιούλη) στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ, αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του προτεκτοράτου.

Ο Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Στέφεν Γουόρντσγουορθ απαίτησε χτες την πλήρη απόσυρση του σερβικού σχεδίου, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «καλύτερο για τη Σερβία». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «δέουσα» θα ήταν η άμεση έναρξη συνομιλιών για τη σύνταξη ενός νέου σχεδίου απόφασης προς τη ΓΣ του ΟΗΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται να δουλεύει παρασκηνιακά και η Ισπανία (από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου), ο πρέσβης της οποίας στο Βελιγράδι αρνήθηκε πως έχει ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο απόφασης σε συνεργασία με τη Σερβία. Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις Ισπανών και Σέρβων αξιωματούχων για μια «ικανοποιητική λύση».

Το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ ανέφερε χτες τις έντονες πιέσεις ξένων Δυτικοευρωπαίων αξιωματούχων προς το Βελιγράδι που το απειλούν ακόμη και με τερματισμό των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, επιμένοντας ότι οι όποιες συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο «θα πρέπει να κρατηθούν εκτός ΟΗΕ και εντός ΕΕ». Αυτό αναμένεται να καταγραφεί κατά τις συνομιλίες που θα έχει στις 7 του μήνα στο Στρασβούργο και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Αυτό ενώ η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 9/9.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ