Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σε κινητοποιήσεις τα λαϊκά στρώματα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ._

«Θερμό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο στην Ρουμανία καθώς εργαζόμενοι και αγρότες σχεδιάζουν σειρά κινητοποιήσεων, την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας προχωρά σε ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια - τέχνασμα να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική (την ίδια τακτική που χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).

Χτες ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ ανάγκασε σε παραίτηση πέντε υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Γεωργίας, Μεταφορών, Επικοινωνιών) ενώ ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε ότι τα έξοδα κρατικής μισθοδοσίας θα πρέπει να περικοπούν στο 7,4% του ΑΕΠ και να φτάσουν στα επίπεδα του 2005.

Στους δρόμους διάφορων πόλεων βγήκαν χτες οι αγρότες στην Ρουμανία απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Μιχαήλ Ντουμίτρου αλλά και αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων για την γεωργία, τη δασοκομία και την κτηνοτροφία. Οι αγρότες σχεδιάζουν να φτάσουν κατά χιλιάδες στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας στις 9 Σεπτέμβρη και να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων στις 23 Σεπτέμβρη.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν ήδη την δράση τους για το επόμενο διάστημα, ανακοινώνοντας πως στις 7 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουν μαζικές διαμαρτυρίες, ενώ η «Cartel Alfa» έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε γενική, επ' αόριστο απεργία στο δημόσιο τομέα. Η Ρουμανία είναι άλλη μια χώρα, όπως και η χώρα μας, που στο όνομα της κρίσης εφαρμόζεται το αντιλαϊκό σχέδιο κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, 15% σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 24%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ